Tickets

Joana Choumali

In Ivoorkust weerspiegelen etalagepoppen het lokale schoonheidsideaal: forse boezem, volle armen, een uitgesproken gezicht en een prominent achterwerk. Joana Choumali (Ivoorkust) maakt hybride projecties van hedendaagse schoonheidsidealen. Ze ontving prijzen van onder meer fotowebsite Lensculture en fotoagentschap Magnum.

Awoulabi / taille fine

In Nederland zijn we gewend aan etalagepoppen met slanke rechte lijven: aseksueel, zo min mogelijk uitdrukking, zo min mogelijk afleiding. Maar in sommige Afrikaanse landen worden de mannequins aangepast aan de lokale voorkeuren voor het vrouwelijke lichaam: een forse boezem, volle armen, een uitgesproken gezicht en een prominent achterwerk. Dit type etalagepop heet in Ivoorkust Awoulabi: schoonheidskoningin. Daar tegenover staat het Westerse schoonheidsideaal: de taille fine of wespentaille.

Augmented reality

Joana Choumali (Ivoorkust, 1974) verkende voor haar serie Awoulabi / taille fine (2016) de hedendaagse schoonheidsidealen. Wat is een perfect lichaam? Hoe verkrijg je dat? Niet alleen in Afrika worden rondingen op prijs gesteld, denk bijvoorbeeld aan reality-ster Kim Kardashian die haar achterwerk liet opvullen en er haar beeldmerk van maakte. Choumali volgde de mannequin-makers die zo trots zijn op hun creaties dat ze de poppen als personen gaan behandelen en ze uitgebreid fotograferen voor hun catalogi. Zelf gebruikte ze haar foto’s van de Afrikaanse mannequins om er variaties op het schoonheidsideaal overheen te projecteren. Een hybride representatie van echte en onechte ‘perfecte’ vrouwen, een vorm van augmented reality.