Tickets

Jeroen Bocken

Gemanipuleerde beelden zijn haast niet meer van echt te onderscheiden. Kijk maar naar de foto’s van jonge bladeren die Jeroen Bocken maakte. Zijn dit echte of bewerkte beelden?

Perfecte beelden

Met behulp van nieuwe computertechnieken zijn in rap tempo levensechte weergaves te maken. De gemanipuleerde beelden zijn haast niet meer van echt te onderscheiden. We kunnen in een handomdraai ‘perfecte’ beelden maken, maar wat geven we er voor op? “Fysische wetten worden omgezet in bespeelbare parameters”, zegt Jeroen Bocken. Bocken (België, 1994) combineert digitale bewerking met natuurlijke patronen om ons ‘perfecte’ foto’s voor te leggen. Zo visualiseren we een ideale wereld, op basis van door mensen bedachte theorieën en technieken. Maar draagt techniek wel echt bij aan perfectie? ‘Onze nieuwe digitale wereld is ook abstracter en afstandelijker geworden’, zegt hij.

Celebrated Remedy for the Cure of Disorder

Bocken onderzoekt de invloed en mogelijkheden van het digitale tijdperk. Hij studeerde in 2017 af van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn serie Celebrated Remedy for the Cure of Disorder werd tweede in de Fujifilm/Young Talent Award 2017. Voor BredaPhoto maakte hij een speciale selectie uit zijn werk.