Tickets

Jan Dirk van der Burg

Waarom zou je nog naar buiten gaan om te fotograferen, als er al zoveel moois online staat? Fotograaf Jan Dirk van der Burg struint het internet af en stelt prachtige reeksen samen als ‘wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar’ en ‘radiatorhoeren’: prostituees die zichzelf adverteren naast de verwarming.

Command-Shift-4

Er is iets geks aan de hand met documentair fotograaf Jan Dirk van der Burg (Nederland, 1978). Vijftien jaar lang was hij altijd onderweg om het menselijk gedrag te bestuderen, maar de laatste tijd komt hij nauwelijks buiten. Ons leven is nu eenmaal een stuk digitaler geworden.

Van der Burg vindt de overdaad aan foto’s die op sociale media voorbij komen een verrijking. ‘De fotografie is democratischer geworden. Mensen zijn niet professioneel met fotografie bezig en dat levert interessante en soms hele pure foto’s op.’

Als professioneel fotograaf kiest hij een curerende rol en is hij continu op zoek naar foto’s om te categoriseren. Onder zijn vondsten zijn prachtige reeksen als ‘wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar’ en ‘radiatorhoeren’: prostituees die zichzelf adverteren naast de verwarming.

Van der Burg maakte eerder de Tweetbundels (2015), ‘ongewenste biografieën’ van mensen die hij jaren op Twitter volgde. Voor zijn boek Olifantenpaadjes (2011) fotografeerde hij de paadjes waarmee mensen stoepen en wegen afsnijden, en in de Volkskrant heeft hij een wekelijkse beeldcolumn. Tijdens BredaPhoto werd hij uitgeroepen tot Fotograaf des Vaderlands 2018 – 2019. Van der Burg: ‘Ik ben dus een Fotograaf des Vaderlands die er bijna niet meer aan toe komt om zelf foto’s te maken.’
 

Bekijk een uitgebreide interview met Jan Dirk van der Burg hier.
 

Eenvandaag

De Eenvandaag uitzending van 5 september 2018 met de nieuwe Fotograaf des Vaderlands.