Tickets

Hiroyuki Masuyama

Je kunt natuurkundige formules proberen te begrijpen of ingewikkelde filosofische boeken lezen over tijd en ruimte. Maar een betere optie is naar de beelden van de Japanner Hiroyuki Masuyama kijken. Hij bouwde het universum na in zijn installatie O, en maakte een 27 meter lange panoramafoto van zijn reis om de wereld, gefotografeerd door een vliegtuigraam.

0 & Journey around the world

De installatie 0 (2010) is een houten bol met een deurtje waardoor je het hele universum kunt zien. Met een sterrenkaart in de hand maakte Masuyama 30 duizend gaatjes van verschillende diktes op de plekken van sterren en andere hemellichamen. Door het gebruik van glasvezel in de gaatjes valt het licht precies zo dat je het hele universum ziet, van de Noord- tot de Zuidpool.

‘Als ik in de verte kijk, kijk ik in het verleden’, schrijft Hiroyuki Masuyama (Japan, 1968) in zijn boek Zeit-Reise (2016). Masuyama woont en werkt in Düsseldorf en geniet inmiddels bekendheid in Duitsland en daarbuiten. Zijn werk gaat vaak over reizen en ons begrip van tijd en ruimte.

Journey around the world (2003) is een letterlijke weergave van een wereldreis in een 27 meter lange panoramafoto. In 42 uur vloog hij van Frankfurt naar Bangkok, Tokyo, Honolulu, Los Angeles, New York, en weer terug naar Frankfurt. Elke twintig seconde nam hij door het vliegtuigraam een foto van de aarde: 7.500 in totaal. We zien het dag en nacht worden, steden en bergen doemen op. ‘Een documentatie van tijd en ruimte’, noemt Masuyama het.