Tickets

Geert van Kesteren

BredaPhoto Festival presenteert in samenwerking met Forhanna in haar 8ste editie een multidisciplinaire foto-film installatie van de beroemde fotograaf Geert van Kesteren. Zijn project 'The Believers' is op maat gemaakt voor een wel heel bijzondere festival locatie: de fameuze voormalige Koepel gevangenis.

The Believers

Waar zijn gelovigen eigenlijk naar op zoek? Geert van Kesteren (Nederland, 1966) stelde die vraag in het Heilige Land, de bakermat van het jodendom, christendom en de islam. De plek trekt gelovigen van over de hele wereld aan. In eeuwenoude ceremonies en tradities wordt hun geloof haast tastbaar. Het lijkt mijlenver verwijderd van de belevingswereld van de atheïstische westerling. Maar is dat ook zo?

Probeer God eens te zien als de eerste virtual reality die de mens ooit creëerde, zegt Van Kesteren. Is ons huidige geloof in data en algoritmes dan niet even religieus? Je leven filmen of fotograferen, uploaden en delen met anderen lijkt een nieuw levensdoel, onderdeel worden van de wereldwijd ‘data-flow’ een nieuwe vorm van zingeving. En voor antwoorden op moeilijke vragen kijken we vandaag misschien niet naar God, maar naar een algoritme, een nieuwe alwetende grootheid.

Geert van Kesteren

Geert van KesterenGeert Van Kesteren werkte jaren als oorlogscorrespondent voor Newsweek en Stern en heeft twee belangrijke fotoboeken over de Amerikaanse Irak­oorlog gepubliceerd, waaronder het alom geprezen boek ‘Why Mister, Why?’ Zijn werk werd bekroond met prijzen in binnen- en buitenland voor zijn onthullende en vernieuwende aanpak. Voor BredaPhoto ontwierp hij een video-installatie met materiaal dat hij de afgelopen jaren in Israël verzamelde. Het project werd mede mogelijk gemaakt door stichting Forhanna. Van Kesteren over het project met BredaPhoto: “BredaPhoto heeft mijn werk in een interessante richting gestuurd; kijk niet alleen naar de oude wereld, maar richt je camera ook naar het nieuwe; op de toekomst.”

-Lees het artikel dat NRC Handelsblad over de tentoonstelling schreef hier

-Voor meer diepgang over het project ‘The Believers’ kun je hier ook de radio uitzending Kunststof op Radio 1 beluisteren.