0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter
Tickets

Geert van Kesteren

BredaPhoto Festival presenteert in samenwerking met Forhanna in haar 8ste editie een multidisciplinaire foto-film installatie van de beroemde fotograaf Geert van Kesteren. Zijn project 'The Believers' is op maat gemaakt voor een wel heel bijzondere festival locatie: de fameuze voormalige Koepel gevangenis.

Wat bepaalt ons menszijn?

De installatie in De Koepel door Geert van Kesteren bestaat uit een videomuur van maar liefst 27 schermen, en een aantal fotografische drieluiken. Van Kesteren benadert het thema van BredaPhoto over toekomst en technologie vanuit een historisch religieus perspectief: wat wordt de ‘human condition’ in de 21ste eeuw? Hiervoor reisde hij af naar het centrum van de oude wereld. Rond de Tempelberg in het Heilige Land wordt nog steeds een eeuwenoude God in drie verschillende gedaanten aanbeden, terwijl een nieuwe profetie van koele algoritmes iedere gewenste vorm van zelfbewustzijn en zingeving bedient. Wat bepaalt ons menszijn?

Geert van Kesteren

Geert van KesterenGeert van Kesteren heeft ruim 20 jaar als oorlogscorrespondent gewerkt en heeft twee belangrijke fotoboeken over de Amerikaanse Irak­oorlog gepubliceerd, waaronder het alom geprezen boek ‘Why Mister, Why?’. De boeken en foto’s zijn onderdeel van collecties bij toonaangevende musea zoals het Rijksmuseum en zijn internationaal onderscheiden met o.a. de prestigieuze ‘Infinity Award’ van het ICP in New York.  Van Kesteren over het project met BredaPhoto: “BredaPhoto heeft mijn werk in een interessante richting gestuurd; kijk niet alleen naar de oude wereld, maar richt je camera ook naar het nieuwe; op de toekomst.”

Beeld- en geluidsontwerp

De presentatie zal in zijn beeld- en geluidsontwerp gebruik maken van de unieke architectuur van de Koepel-gevangenis. Het eerste waar de bezoeker bij binnenkomst mee geconfronteerd wordt is een video-installatie. Een constructie van 27 digitale schermen; hèt medium van onze hedendaagse cultuur wat onze spiritualiteit beïnvloed en stuurt met cybernetisch elektronische content. Daarachter presenteert Van Kesteren fotografische drieluiken geïnspireerd op de religieuze schilderingen. Het geheel wordt begeleid door een soundscape gecomponeerd door de Israëlische componist Eli Shargo waar voortdurend de tegenstelling tussen religie en technologie in tot uitdrukking zal komen.