Tickets

DSTART

Invloed hebben, of macht, of aanzien. Onszelf verdedigen. Daar denk je aan bij ruimtevaart. Raketten, satellieten, astronauten, aan Kuifje en de landing op de maan. Aan naties die elkaar hun spierballen tonen. Kan het ook anders? DSTART denkt van wel.

De toekomst uitvinden

Reizen door de onvoorspelbare en vijandige kosmos vraagt een andere manier van denken. Bij reizen door de kosmos denkt Angelo Vermeulen van DSTART (TU Delft Starship Team) aan evolutie en groei, aan aanpassing en ontwikkeling. Vermeulen is kunstenaar, bioloog en onderzoeker van ruimtereis-concepten in de toekomst. Hij doet dit niet alleen. Net zoals termieten samenwerken in de natuur, gelooft Vermeulen in de kracht van co-creatie. Voor BredaPhoto werkte hij samen met Nils Faber, Anton Dobrevski, Amélie Kim, Joris Putteneers, Sharon van Rijthoven, Arise Wan en Jasper Wennekendonk.

DSTART

DSTART kijkt kritisch naar de ideologieën die ten grondslag liggen aan de paradigma’s en traditionele manieren van ruimtevaart. Zijn er alternatieven te ontwikkelen? Hoe zien de ruimteschepen van de toekomst eruit? In het multidisciplinair Starship Team van de TU Delft (met ingenieurs, wetenschappers, architecten en kunstenaars) wordt vanuit ‘creatieve chaos’ gezamenlijk naar oplossingen gezocht zonder vooropgezet plan. Het projectmotto: from creative chaos to interstellar spaceship. Biologie is hun inspiratiebron. Maar ook de wiskunde en innovatieve technologie worden gebruikt.

Intergalactisch ecosysteem

Een verkenningstocht buiten ons zonnestelsel is gevaarlijk en onzeker. Er zijn onvoorziene uitdagingen en problemen, die we – vanuit de aarde bezien – (nog) niet kennen. De gedachte is dat het ruimteschip tijdens de reis zelf in staat moet zijn zich autonoom aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Zoals een embryo zich kan ontwikkelen met het materiaal dat voorhanden is, kunnen de ruimteschepen fysiek groeien en evolueren tijdens de reis, met materiaal uit de ruimte – geprint in 3D. Binnenin groeit geleidelijk een eigen ecosysteem. Op basis van computersimulaties wordt met zowel bewegende als stilstaande beelden kan het publiek een indruk krijgen van het ontwerp.

Vermeulen is ervan overtuigd dat systemen zich van onderop moeten ontwikkelen: “Zelforganisatie, gedecentraliseerde macht en participatie spelen een essentiële rol bij het vinden van oplossingen voor deze onzekere tijden.” Zou deze manier van denken niet ook heel nuttig kunnen zijn voor de toekomst hier, op onze aarde…? Zo kan het werk van DSTART niet alleen ons beeld verruimen over ruimtevaart, maar zet het ons ook aan het denken over de aanpak van problemen in de maatschappij, iets dichter bij huis.