Tickets

Daria Garnik

In het dorp Gagarin staat de tijd stil. Ooit was de beroemde Russische astronaut Joeri Gagarin, waarnaar het dorp vernoemd is, het symbool van de wetenschappelijke wedloop van de Koude Oorlog. Daria Garnik (Rusland) toont hoe het dorp is blijven hangen in nostalgie naar een tijd waarin vooruitgang grenzeloos leek.

Gagarin

Het plaatsje Gagarin in West-Rusland is vernoemd naar de beroemde astronaut Joeri Gagarin. Op 12 april 1961 maakte hij in zijn Vostok 1 als eerste een ruimtereis rond de aarde. Het was meteen zijn laatste ruimteverkenning, want in 1968 kwam hij om het leven toen zijn straaljager tijdens een trainingsrondje crashte.

Daria Garnik (Rusland, 1986) reisde naar Gagarin en legde vast hoe dit dorp nog altijd in het teken staat van de beroemde astronaut. Na zijn ruimtereis opende er een museum en na zijn dood veranderde het zelfs van naam. Tot dan was de naam Gzhatsk, naar de rivier die erdoorheen loopt.

Garnik studeerde kunstkritiek en documentaire fotografie. Ze werkt sinds 2013 als freelance fotograaf. Haar foto’s tonen een dorp dat is blijven hangen in nostalgie, dat terugverlangt naar een optimistische tijd waarin technologische en menselijke vooruitgang grenzeloos leken. Joeri Gagarin stond symbool voor de wetenschappelijke strijd om vooruitgang die Rusland in de Koude Oorlog voerde met Amerika. Gagarin, die eigenlijk niet eens opgroeide in Gzhatsk, maar in het nabijgelegen dorpje Klushino, was van eenvoudige komaf. In zijn astronautenpak liet hij zien dat Russen technologische barrières konden doorbreken en alles konden bereiken wat ze wilden. Hij was de vleesgeworden vooruitgang.