Tickets

Dániel Szalai

168 kippenportretten, maar het verschil tussen de dieren is nauwelijks te zien. Het zijn Novogen White hennen, een kippenras dat is ontworpen om zoveel mogelijk eieren te leggen die worden gebruikt voor medicijnen. ‘De kippen op deze foto’s hebben net zoveel met technologie als met de natuur te maken’, zegt Dániel Szalai (Hongarije).

Novogen

‘De kippen op deze foto’s hebben net zoveel met technologie als met de natuur te maken’, zegt Dániel Szalai (Hongarije, 1991), student aan de Moholy-Nagy universiteit in Budapest. Hij bezocht een van de boerderijen van het bedrijf Prohyl Ltd. in Zuid-Hongarije waar zo’n 30 duizend Novogen White hennen leven. Wekelijks leggen ze 120 duizend SPF of ‘specifieke pathogenen vrije eieren’, die worden gebruikt voor vaccins en medicijnen.

De 168 verschillende kippen die Szalai portretteerde lijken als twee druppels water op elkaar. Het zijn massaproducten, eieren-producerende fabriekjes. Daarnaast toont hij de streng gecontroleerde, steriele omgeving waarin de geïndustrialiseerde levens van de kippen zich afspelen. Ook verzamelde hij marketingmateriaal waaruit een kil pragmatisme spreekt: het enige bestaansrecht van de kip is haar ei.

Het is een dilemma, zegt Szalai. Voor de kippen wordt goed gezorgd, maar om nu te zeggen dat ze een lekker leventje leiden? Tegelijkertijd zijn hun eieren nodig om medicijnen te produceren die mensenlevens redden. De industrie toont ook onze afhankelijkheid van deze dieren. Want hoe hoogstaand medische technologieën ook zijn, een kunstmatig alternatief voor deze specifieke eieren is nog niet gevonden.