Tickets

Daesung Lee

Een belangrijk thema in het werk van Daesung Lee is de globalisering. En dan vooral de effecten die dat op onze wereld heeft. Op BredaPhoto Festival zijn foto’s te zien uit zijn serie Futuristic Archeology. Foto’s die Lee maakte in Mongolië. In deze geënsceneerde foto’s vergelijkt Lee het landschap in Mongolië van vroeger met dat van nu.

Futuristic Archeology

In Futuristic Archeology laat Lee veranderingen in het landschap zien door een oude foto op precies dezelfde plek te plaatsen in het landschap zoals het nu is. Het resultaat is schokkend. Grasland van een aantal jaar geleden is veranderd in een dorre vlakte. Mongoolse meren en rivieren zijn opgedroogd, landbouwgrond veranderde in woestijn. Gras voor de dieren om te grazen is er nauwelijks meer. Dit alles dankzij de klimaatverandering. De nomaden moeten hier zien te overleven, iets dat in deze omstandigheden bijna onmogelijk is.

Diorama’s

Daesung Lee: “In dit project werk ik met diorama’s. (Een diorama (kijkdoos) wordt vaak in musea gebruikt. Voorwerpen en beelden worden zo neergezet dat de bezoeker de indruk krijgt dat hij naar een werkelijk beeld kijkt, red.) Ik maakte de foto’s niet in een studio, maar in Mongolië op de plekken waar de nomaden leven. De idyllische billboards van hoe de situatie vroeger was, plaatste ik op dezelfde plek in het landschap van nu. Ik ben bang dat het leven dat deze nomaden vroeger leefden door de klimaatveranderingen in de nabije toekomst alleen nog maar te zien is op tentoonstellingen in musea.”

Over Daesung Lee

Daesung Lee is een Koreaanse fotograaf die woont en werkt vanuit Parijs. Hij ronde zijn studie aan de Chung-Ang universiteit in Seoul in 2003 af.  Lee won o.a. prijzen op fotofestivals in Arles, Cortona en Barcelona. In 2015 won hij de tweede prijs bij de Sony World Photography Awards. Zijn werk was onder meer te zien op festivals in Milaan, Chicago, Lucca, Istanbul en Parijs. Van 5 september tot en met 21 oktober exposeert Lee foto’s uit de serie Futuristic Archeology op BredaPhoto Festival.