Tickets

Christoph Krause & Cyrano Bentlage

Met computertechnieken die helemaal niet voor fotobewerking bedoeld zijn ging het Duitse duo Christoph Krause en Cyrano Bentlage hun foto’s te lijf. De computer deed ingewikkelde berekeningen. Per beeld voegden ze soms wel honderd foto’s samen. Het fascinerende eindresultaat lijkt willekeurig, maar is in feite gestuurd door computerberekeningen.

Strange Entity

Christoph Krause (Duitsland, 1993) en Cyrano Bentlage (Duitsland, 1991) fotografeerden mensenlichamen die ze vervolgens digitaal te lijf gingen. De keuzes die ze maakten, lieten ze deels door de computer bepalen. Ze beschadigden de foto-bestanden of bewerkten beelden met digitale technieken die helemaal niet voor beeldbewerking gemaakt zijn. Zo veranderden ze de broncode van foto’s met audio-software of lieten de computer displacement maps berekenen, een techniek om 3D-graphics te genereren. Het resultaat lijkt willekeurig, maar is in feite gestuurd door computerberekeningen. Tijdsintensief was het ook: de computer moest complexe berekeningen uitvoeren en per beeld gebruikten ze soms wel honderd unieke foto’s.

Hoe veranderen de snelle ontwikkelingen op het gebied van sociale media en videogames ons mens-zijn, vragen zij zich af. En onze cultuur, ons idee van schoonheid? Brengt technologie iets nieuws, iets moois dat we nog niet kennen? Of is technologie een angstaanjagende, destructieve kracht? ‘We leven geïsoleerder dan ooit, maar zijn tegelijkertijd meer verbonden’, zeggen Krause en Bentlage, die beiden fotografie studeren aan de Fachhochschule Bielefeld. ‘Je niet alleen voelen terwijl je urenlang in je eentje achter een scherm zit is bizar, maar ook geweldig.’