Tickets

Bertrand Cavalier

Hoe veranderden oorlog en allesvernietigende militaire technologieën onze steden? Bertrand Cavalier (Frankrijk) bezocht Europese steden die getekend zijn door oorlogen: van Berlijn tot Warschau, van Sarajevo tot Rotterdam. Hij heeft oog voor het onverwoestbare beton, maar ook voor de kwetsbare elementen in de stad.

Concrete Doesn’t Burn

Bertrand Cavalier (Frankrijk, 1989) fotografeert de invloed van oorlog en militaire technologieën op de stedelijke architectuur, de publieke ruimte en de manier hoe mensen in die steden leven. Maar hij heeft ook oog voor de kleine, kwetsbare elementen in deze ogenschijnlijk onverwoestbare steden. Voor zijn doorlopende project Concrete Doesn’t Burn bezocht hij diverse Europese steden die zijn getekend door de oorlogen van de twintigste eeuw. Eerst bezocht hij Keulen, later onder meer Berlijn, Sarajevo, Mostar, Warschau, Le Havre, Londen en Rotterdam.

Inspiratie vond hij in het boek De Natuurlijke Historie van de Verwoesting van de Duitse auteur en academicus W.G. Sebald, over de bombardementen van de geallieerden op Duitse steden in de nadagen van de oorlog waarbij 600 duizend burgerdoden vielen. Cavalier studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en daarvoor aan Le 75 in Brussel.

Lees het interview dat GUP onlangs hield met Cavelier hier.