Tickets

Antony Cairns

De Britse fotograaf Antony Cairns is een ambachtsman die niet bang is om te experimenteren. Hij maakt futuristische foto’s van steden. Inspiratie vindt hij bij schrijvers als H.P. Lovecraft, J.G. Ballard en William Gibson. Voor BredaPhoto stelde hij een selectie uit eigen werk samen.

Antony Cairns (Verenigd Koninkrijk, 1980) is een ambachtsman die van experimenteren houdt. ‘Het is doodsimpel om tegenwoordig een technisch perfecte, digitale foto te maken. Iedereen kan het, op Instagram, met Photoshop, you name it. Maar het is zielloos. Vandaar dat ik teruggrijp op oude fotografische, chemische procedés,’ zei hij tegen de krant De Morgen. Zijn negatieven ontwikkelt hij half, bleekt ze, laat ze in de zon liggen of manipuleert ze op andere manieren, voor hij ze verder ontwikkelt. Maar hij combineert ook oude met nieuwe technieken. Zo hackte hij e-readers, laadde er zijn elektronisch bewerkte analoge foto’s op en publiceerde ze onder de titel LDN EI (2015).

Inspiratie voor zijn foto’s vindt hij in nachtelijke steden. Hij maakte zwart-wit series over zijn thuisstad Londen, Parijs, Los Angeles, Las Vegas en Osaka. Zijn handmatige, tijdloze werkwijze staat in schril contrast met deze snel veranderende metropolen. Hij maakt analoge beelden van futuristische steden. Daarbij laat hij zich inspireren door de boeken van sci-fi-schrijvers H.P. Lovecraft, J.G. Ballard en William Gibson. Voor BredaPhoto stelde hij een selectie uit eigen werk samen.