Tickets

Alba Zari

Als een forensisch onderzoeker zocht Alba Zari (Thailand) naar bronnen en aanwijzingen over haar echte vader. Ze had namelijk ontdekt dat de man die zij als vader had beschouwd, haar vader niet was. Met 3D-technieken ontwierp ze een avatar van hoe haar echte vader eruit zou kunnen zien.

The Y

In 2013 ontdekte Alba Zari (Thailand, 1987) dat haar vader Weerachart niet haar biologische vader was. Hij was wel de biologische vader van haar broer. Van haar echte vader weet ze alleen dat zijn voornaam Massad is en dat hij voor luchtvaartmaatschappij Emirates werkte. Waarschijnlijk komt hij uit Irak of Iran. In juli 1986 verbleef hij in het Continental Hotel in Bangkok. In die stad ontmoette hij haar moeder en in april 1987 werd Zari geboren. Dat is alles wat ze over haar afkomst wist.

Voor Zari was het niet genoeg. Als een forensisch onderzoeker spitte ze het familiearchief door, doorzocht foto’s en andere bronnen zoals de DNA-test van de man die ze twintig jaar als haar vader had beschouwd. Met het open source-computerprogramma Make Human, dat ‘morph target animation’-techniek gebruikt om levensechte 3D-figuren te maken, ontwierp ze een avatar van haar biologische vader. Zou ze de neus van Massad hebben, of de ogen, mond of huidskleur?

Haar project noemde ze The Y (2017), naar het mannelijke Y-chromosoom. Op haar Tumblr-pagina schreef ze: ‘Als je informatie hebt over de identiteit van mijn vader, stuur me dan alsjeblieft een e-mail.’