Tickets

‘Destroy My Face’- Erik Kessels

Pier15 | Skatepark & Resort | Veilingkade 12 | 10.00-17.00 |
gratis toegang

‘Destroy My Face’

Erik Kessels - Destroy my faceWe maken meer foto’s dan ooit tevoren. We blijven foto’s schieten totdat we tevreden zijn met het resultaat. Het lijkt alsof we midden in een fotografische renaissance leven.

Deze ‘massa fotocultuur’ stelt de waarde van een beeld in de huidige samenleving ter discussie. De samenleving lijkt alleen gericht te zijn op consumptie, of beter gezegd overconsumptie. We consumeren foto’s zoals we fast food consumeren: massaal en we verorberen ze argeloos. En zo als ons voedsel gemaakt is om er perfect uit te zien en de voedingswaarde zelf minimaal is, zo kunnen we de lijn doortrekken naar hoe we onszelf online presenteren. Insta-perfect is de norm geworden in plaats van de uitzondering. Deze individuele online propaganda wordt vaak offline doorgevoerd.

In dit kader is cosmetische chirurgie heel gewoon geworden en wordt algemeen geaccepteerd. Maar hierin schuilt ook het gevaar dat er een overvloed aan operaties uitgevoerd worden die leiden tot misvorming en de persoon veranderen in een monster.

De Nederlandse kunstenaar Erik Kessels (1966) toont deze archetypische gezichten in een grid dat te zien is op een zeer ongebruikelijke plek: Skatepark Pier15. Er ontstaat een wisselwerking met de skaters die de mogelijkheid hebben te interveniëren in de beelden. Zo makkelijk als de gezichten ooit mooi gemaakt zijn, zo gemakkelijk worden ze ook weer vernietigd.

Tijdens BredaPhoto 2020 staat Skatepark Pier15 volledig in het teken van ‘Destroy my Face’. De foto’s laten beelden zien van cosmetische chirurgie en worden gedurende de 7 weken dat de tentoonstelling duurt, langzaam vernietigd.

Terug naar het locatie-overzicht