Tickets

De toekomst van big data

Er wordt ongelooflijk veel data verzameld door steeds slimmere camera’s. In de openbare ruimte, maar ook in de huiskamer. We kennen het allemaal: dat je iets bestelt en daarna advertenties voor hetzelfde product krijgt.

Big data maken patronen zichtbaar

Het was een gevarieerd programma, zaterdagmiddag in Botanique. Vanuit overheid, kunst en wetenschap werd aan de hand van herkenbare voorbeelden de blik op de toekomst gericht. Het publiek werd en passant ook gemeten. Welke conclusies zijn te trekken uit het feit dat tijdens het onderwerp zwangerschap enkele aanwezigen duidelijk actiever werden? Met data kun je voorspellen, bijvoorbeeld dat jij geïnteresseerd bent in babyspullen. Dat is handig voor reclame, politie, overheid, wetenschap, etc. Bijvoorbeeld om criminelen op te sporen, je doelgroep beter te leren kennen en gericht aanbod te doen. Big data maken patronen zichtbaar en maken het abstracte concreet, het onzichtbare zichtbaar.

Visueel onderzoek naar beelden

De keerzijde is dat het een unheimisch ‘1984’-gevoel geeft. Wat, als er foute aannames worden gedaan? Beperkt die controle onze vrijheid? Zijn met algoritmes de schilderijen van Rembrandt of composities van Bach te onderscheiden van de schilderijen of composities die een computer heeft gemaakt op basis van algoritmen, zonder menselijke hand of emotie? Het publiek dacht mee over de dilemma’s. Het publiek kon ook meedoen aan het visuele onderzoek naar beelden die – volgens google – te veel geweld of sex bevatten, door deze live te laten beoordelen. Opvallend: door het opzetten van een masker werd het beeld anders beoordeeld. Is dat kunstmatige intelligentie of gewoon kunstmatig dom?

Met veel vragen fietste ik naar huis. Ik had zin om te gaan dagdromen in het park. Of zou ik dan misschien opvallen wegens afwijkend gedrag…?

Het programma werd samengesteld door wave of tomorrow. Met presentaties van Mark Graus, Tim van Elferen, Marloeke van der Vlugt, Mark van der Net en Tomo Kihara.

Verslag en foto credits: Desiree van den Bogaard