0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter
Tickets

Carl De Keyzer: Cuba tussen communisme en kapitalisme

Magnum-fotograaf Carl De Keyzer (1958) verbleef drie maanden in Cuba. Hij maakte er een serie over de onzekere overgang van communisme naar kapitalisme.

25 september 2016
Tekst: Guido van Eijck
 

Strijd, de drang om te overleven, levenslust: de betekenis van het Spaanse woord la lucha slaat zowel op de zware levens van Cubanen die hun eigen broek op moeten houden als op hun optimisme.

Het is een veel gehoord woord in het Cuba van nu, dat van een communistisch naar een kapitalistisch systeem over­ stapt. Een deel van de bevolking hoopt op een betere toekomst. Anderen vrezen vooral de onzekerheid die hen te wachten staat.

De Keyzer wilde niet vervallen in fotogenieke clichés. Schuifelende oude dametjes of versleten taxi’s krijgen we dus niet te zien. In plaats daarvan fotografeert hij sterke mensen en verrassende taferelen in dit eens zo gesloten land. Een toeristisch terras waar kaarten van Fidel Castro en Che Guevara te koop zijn bijvoorbeeld, of een aftandse taxi met hypermodern videosysteem.

De Belgische fotograaf maakte eerder al projecten over de val van het communisme. Zo reisde hij in de jaren tachtig door de Sovjet-­Unie waarover hij het boek Homo Sovieticus (1989) maakte. East of Eden (1996) was het resultaat van twee jaar reizen door Oost-­Europa. Voor Zona (2003) fotografeerde hij het dage­lijks leven in Siberische gevangenissen. De Keyzer is volwaardig lid van het wereldberoemde foto­agentschap Magnum.