Tickets

BredaPhoto International Talent Program: Zoë Sluijs 

Ook deze editie is het International Talent Program (ITP) een belangrijk onderdeel van BredaPhoto. In samenwerking met tien kunstopleidingen in Europa ging BredaPhoto op zoek naar jong talent met als doel ze te helpen bij hun verdere ontwikkeling als professioneel fotograaf. Een van die talenten is Zoë Sluijs. Ze studeerde dit jaar af aan AKV|St.Joost in Breda.

Zoë was blij verrast. “Ik had het niet verwacht. Het afstuderen dit jaar liep door corona natuurlijk anders dan verwacht. Dan is dit mooi nieuws, ik ben heel blij met deze kans op BredaPhoto.”

Het werk van Zoë komt uit de serie (What happened when) I stopped pretending to know. “Eigenlijk wil ik geen boodschap met mijn foto’s meegeven. Ik vind het mooi als mensen zich in het beeld kunnen verliezen en er een eigen verhaal bij maken. Ze hoeven het niet te begrijpen.” Zoë schiet in de lach. “Ik dacht: laat ik dan wel in de titel vertellen waar de foto’s over gaan. De beelden gaan over mijn pogingen om de wereld te begrijpen. Ik kan je zeggen: ik heb al heel wat mislukte pogingen gedaan. Maar het lukt me niet. De serie is verdeeld in drie fases. In alle fases zie je een man die probeert de wereld te begrijpen. Het zijn geënsceneerde foto’s. Op een foto loopt een man bijvoorbeeld letterlijk tegen een muur. Op een andere foto heeft hij een paar planken voor zijn hoofd. We kunnen wel net doen of we de wereld begrijpen of willen begrijpen, maar dat lukt niet. Zeker de coronatijd heeft ons daar nog maar een keer bewust van gemaakt. Daarom past dit werk prima bij het thema The best of times, the worst of times.”

En nu, na het afstuderen? “Ik heb met twee oud-studiegenoten een groot afgelegen huis gehuurd in Zeeland. Daar willen een soort residence plek van maken. Een plek waar kunstenaars de ruimte hebben om te werken. Ik vind samenwerken met anderen ook fijn. Dat geeft je toch altijd andere inzichten dan wanneer je solo werkt.”

Lees meer over de serie van Zoë die te zien is tijdens BredaPhoto 2020.