Tickets

Boeken in Botanique: vijf auteurs vertellen over hun fotoboek

Op zaterdag 20 oktober om 12.00 uur organiseert PhotoQ Bookshop in samenwerking met BredaPhoto een leuke en leerzame talkshow over recent verschenen fotoboeken. De volgende fotografen vertellen over hun fotoboek: Wendy Marijnissen (België) over ‘Always the Guest’, Robert Pufleb (Duitsland) over ‘Transformer’, Jos Jansen (Nederland) over ‘Universe’, Thijs Wolzak (Nederland) over ‘Human Interior’ en Christian van der Kooy (Nederland) over 'Anastasiia'.

Van twee fotografen in het programma is het werk op BredaPhoto Festival te zien: Universe van Jos Jansen en Transformer van Robert Pufleb.

Jos Jansen | Universe

Universe van documentair fotograaf Jos Jansen sluit het nauwst aan op het thema van BredaPhoto: To Infinity and Beyond. Het is een boek vol sporen die verwijzen naar een wereld waarin wetenschap, fantasie en kunst elkaar ontmoeten. Het gaat over het onbelemmerd nastreven van schijnbaar nutteloze kennis. Over feiten in een tijdperk van ‘alternative facts’ en langetermijndenken in een tijd vol afleidingen, gedreven door nieuwsgierigheid, vrijheid en verbeeldingskracht.

Wendy Marijnissen | Always the guest

Always the guest van de internationaal vermaarde fotojournaliste Wendy Marijnissen is een verhaal over verlies, over moederschap, over thuis, en het vinden van je pad en identiteit. Wat betekent het om ergens bij te horen? Hoe komt het dat een jonge Belgische vrouw zich meer thuis voelt in een land als Pakistan, een plek zo anders dan waar ze vandaan komt? In dit persoonlijke boek probeert Wendy Marijnissen een aantal van deze vragen te beantwoorden.

Robert Pufleb | Transformer

Vorig jaar onthulde The New York Times dat het Amerikaanse ministerie van Defensie jarenlang miljoenen dollars had geïnvesteerd in geheime UFO-onderzoeken. In die tijd had de fotograaf/kunstenaar Robert Pufleb al talloze mysterieuze vliegende schotels opgenomen voor zijn project Transformer (2015-2018). Maar zien we echt de schepen van buitenaardse bezoekers? Pufleb daagt de toeschouwer uit onverwachte waarnemingslagen te ontdekken in zijn beelden van alledaagse objecten. Als zodanig stelt hij de claim van fotografie op objectieve waarheid in twijfel, een waardevolle vaardigheid in tijden van nepnieuws, denkt hij.

Thijs Wolzak | Human Interior

Voor de rubriek ‘Binnenkijken’ in NRC Handelsblad ging Thijs Wolzak zes jaar lang wekelijks langs bij mensen met een bijzonder huis. Die zijn nu gebundeld in Human Interior. Hij bekeek nauwkeurig de interieurs, luisterde naar de verhalen en bedacht hoe hij dat allemaal in één beeld kon vangen. Wolzak houdt zich verre van de schijnwereld van de woonglossy’s. Zijn interieurfoto’s tonen de echte wereld. Ze bieden een intieme blik op de wijze waarop de mens grip probeert te krijgen op de wereld, en op zijn directe omgeving. Elke foto is een ontmoeting. In zijn foto’s brengt Wolzak zijn verwondering over op de kijker, de basis voor dit boek.

Christian van der Kooy | Anastasiia

‘Anastasiia’ van Christian van der Kooy is een liefdesverklaring van een studente uit Kiev aan haar buitenlandse geliefde én haar thuisland Oekraïne. Door parallelle stromen van documentaire beelden, Skype screenshots en teksten wordt een dialoog gereconstrueerd tussen Anastasiia en haar geliefde, de fotograaf Christian van der Kooy. Het aangrijpende boek beslaat een periode van twee jaar waarin Oekraïne geconfronteerd werd met grote veranderingen.

Informatie

De Talkshow over fotoboeken in Breda Botanique is op zaterdag 20 oktober van 12.00 – 13.30 uur. Het adres is Breda Botanique, Parade 12 in Breda.