Tickets

Adreinne Waheed


Black Joy & Resistance

Adreinne Waheed - Black Joy and ResistanceDe uitbundige foto’s van de Amerikaanse fotograaf Adreinne Waheed tonen de levensvreugde, het enthousiasme en de kracht van zwarte mensen wereldwijd. Met haar project waar ze jarenlang aan werkte, wil ze het vaak stereotype beeld in de media van zwarte en bruine mensen nuanceren. Vaak komen ze slechts in beeld als slachtoffer of dader, Waheed toont juist de feesten, het plezier. Daarnaast heeft ze ook protestoptochten vastgelegd. In deze combinatie schuilt deels de kracht van haar werk. Ze laat zien dat plezier en verzet vrijwel altijd samenkomen: bij demonstraties is zang en dans, bij feestelijke bijeenkomsten is de serieuze ondertoon nooit ver weg.

Adreinne Waheed (1972)

Adreinne WaheedVanaf haar 13de fotografeert de Amerikaanse Adreinne Waheed haar omgeving. Haar werk is gepubliceerd in publicaties als The New York Times en The Fader. Ze is vooral een verzamelaar van beeld; zowel zelfgemaakte beelden als beelden uit archieven. Haar Waheed Photo Archive is een verzameling van archiefbeelden van Afro-Amerikanen vanaf de Amerikaanse Burgeroorlog tot op heden. Ze wil het stereotype beeld in de media van zwarte mensen nuanceren en verbreden, en juist het positieve aspect van het zwarte lichaam en cultuur benadrukken. Waheed is actief als fotograaf en beeldredacteur en woont afwisselend in New York en Berkeley, California.

Campagnebeeld BredaPhoto Festival 2020

Adreinne Waheed Black Joy and ResitanceBredaPhoto Festival 2020 heeft als campagnebeeld gekozen voor een foto van Adreinne Waheed uit de serie ‘Black Joy and Resistance’. ‘Een krachtig beeld dat tot nadenken aanzet’, denkt curator Geert van Eyck van BredaPhoto. ‘Enerzijds symboliseert het verzet, maar door de sprankelende kleuren en het speelse karakter van de slang rond de nek is het ook een bron van optimistische energie wat past in het thema ‘the best of times, the worst of times‘. Tijdens BredaPhoto exposeert Adreinne Waheed in het Chassé Park.

 

Terug naar ‘overzicht fotografen’