Tickets

Achtste editie BredaPhoto Festival daverend succes

58 fotografen uit 25 landen | 2.044 foto’s | 15 locaties | 7 weken | 1 stad

Na zeven weken is de achtste editie van BredaPhoto Festival 2018 ten einde. De organisatie kijkt terug op een zeer succesvolle festivaleditie. Van 5 september t/m 21 oktober ontving het festival circa 25.000 betalende bezoekers (inclusief onderwijs, rondleidingen en meer dan 14.000 verkochte tickets) en circa 55.000 niet-betalende bezoekers bij de exposities in de Bredase binnenstad en de hippe wijk Belcrum.

Lovende reacties bezoekers en media

De reacties van bezoekers en media op het programma waren lovend. Trouw kopte naar aanleiding van de serie van Jos Jansen op het festival: “Onbegrijpelijk mooi: de wetenschap in beeld”. De Volkskrant beoordeelde het festival met maar liefst vijf sterren: “De kwaliteit van hun werk is vrijwel zonder uitzondering groot” en noemde het “… een grandioos festival”. AD noemde het werk van de fotografen “een staalkaart van de huidige fotografiewereld” en BN DeStem kopte “BredaPhoto geeft stof tot nadenken”.

Hoogtepunten van 2018

Een van de hoogtepunten was de video-installatie The Believers van Geert van Kesteren in de voormalige Koepelgevangenis die ruim 13.000 bezoekers trok. Een ander hoogtepunt volgens bezoekers was de tentoonstelling in de voormalige Backer & Rueb fabrieken in de Belcrum waar o.a. werk te zien was van de Afrikaanse fotografe Keyezua. Blikvanger op het Chassé Park was dit jaar het speciaal door architectenbureau MVRDV ontworpen openluchtmuseum The Infinity Path. Daar hing ook de door het publiek meest gefotografeerde en op sociale media gedeelde foto: het door Osborne Macharia gemaakte beeld van de Nigeriaanse dierenfluisteraar van de Hausa-stam in felgekleurd maatpak met zijn aap als metgezel.

Volop media-aandacht

Het festival kende dit jaar een spetterende opening in een bomvolle grote zaal van het Chassé Theater. Naast optredens werd tijdens de opening ook de fotograaf des Vaderlands ‘Jan Dirk van der Burg’ bekend gemaakt en was diezelfde avond op televisie in EenVandaag. Verder was er volop aandacht en PR voor het BredaPhoto Festival om mensen te prikkelen het festival te bezoeken. Met een speciale uitzending van Kunstuur, aanwezigheid op radio en televisie, in landelijke en regionale dagbladen en tijdschriften en op sociale media en het web. De website van BredaPhoto Festival werd meer dan 130.000 keer bezocht. Het aantal Facebook- en Instagramvolgers verdubbelde naar respectievelijk 12.000 en 5.000 volgers. De online Google Maps werd meer dan 70.000 keer bekeken.

BredaPhoto Festival editie 2020

De volgende editie van BredaPhoto Festival vindt plaats van 9 september t/m 25 oktober 2020. De organisatie werkt o.a. toe naar verdere internationalisering en verjonging van het festival met meer buitenlandse bezoekers en jongeren. Ook gaat aandacht uit naar een verdere professionalisering van het festival. Behouden blijft het werken aan lokale verbindingen met een diversiteit aan participatieprojecten. Ook voor 2020 heeft BredaPhoto weer de ambitie als groots publieksfestival de State of the Art in fotografie te tonen.