0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter
Tickets

STEK-vrijbuiters in een Glossy

Het juiste licht, glamour in styling en kleding, een model met een verveelde blik. En voilà, je bent er. De glossy is zo goed als gerealiseerd. Zou je zeggen. De praktijk is weerbarstiger. Want hoe laat je een vrijbuiter zich op zijn gemak voelen in een entourage die naar smaak en inhoud mijlenver van hem of haar af staat. Fotograaf David Rozemeyer lukte dat 100 procent. De eigenzinnigheid van de geportretteerde STEK-ondernemers overstijgt de oppervlakkige glossy-gladheid.

2 oktober 2016
Tekst: Carla van Gaalen
Beeld: Ron Magielse

Hergebruik in hoofdletters
STEK in de Bredase wijk Belcrum is een broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemers. De laatste twee jaar zijn hier allerlei bedrijven verrezen die duurzaamheid en hergebruik in hoofdletters schrijven. De soep en tapas van Soeperman, de op te knappen boten in Loods om oud ijzer, de schrijfopdrachten en EHBS, eerste hulp bij schrijven, van de Taalwinkel, het zijn zo maar wat voorbeelden van het aanbod van vrije geesten op een locatie waar zij zelf van gerecycled materiaal hun ateliers, winkels en werkplaatsen hebben gebouwd.

bp 146

Initiatiefrijke Gouden Handjes
Hoe staat dan bijvoorbeeld Remko van Reparatiebedrijf Gouden Handjes op de foto? Hij is gelijk al het prototype van initiatiefrijk doe-het-zelf. Een glitterdiscobol en gettoblaster, een biertje en draaitafel bracht hij mee als rekwisieten. De kleding: een teddybontwitte jas en natuurlijk een gouden handschoen die de naam van zijn reparatiebedrijf Gouden Handjes onderstreept. Zet hem en dit alles in een vrachtwagencabine, licht op de glitterbol, een schalks verleidelijke blik en de entourage is compleet.
Soms ging het ook minder vanzelf, is de ondernemer zich al te bewust van de camera. Zoals met Roel van Brouwerij Frontaal. Nou ja, het is dat de fotograaf het verklapte. Met hoed en leren jas staat de brouwer ongedwongen in de deuropening. De foto past naadloos in de reeks.

bp 150

bp 149

Natuurlijk strogebouwtje
Bij Erik van Houtje Touwtje Strogebouwtje is de banjo om de schouder, de ene hand aan de hals, de ander zwevend boven de snaren evenzo natuurlijks als het gouden licht in het goudachtige stro onder de bijzondere hooibergconstructie. Dat kan ook niet anders, zijn gebouw uit strobalen, boomstammen en palethout herbergt een muziekpaviljoen, annex opnamestudio, podium, les- en oefenruimte. En toch ziet hij er op het eerste gezicht uit als een model voor relaxte kleding met een chique touch.

Voorbij de horizon
En wie is die in de verte starende man op de boot? Het model in stijlvol donkerblauw en wit, in gestreepte spencer die perfect matcht met de effen broek en colbert, is van stichting Braak. Hij staart niet, hij blikt in de toekomst. Braak ijvert voor herbestemming van braakliggende terrein, zoals hier op STEK. Wie voorbij de klassieke kledij kijkt, ziet dat de boot niet zachtjes door mist en water glijdt. De passagier houdt de voeten droog door uitgekiend in het gat met rooster te gaan staan. Zijn gestalte weerspiegeld in water dat niet óm de boot staat, maar er ín.

Met iedere foto wordt de kijker eigenzinnig, poëtisch en ironisch op het verkeerde been gezet, aangezet tot anders denken, nieuwe dingen zien.
En dat is ook wat STEK is: creatieve entrepreneurs, die de geijkte paden ontwijken, de blik voorbij de horizon.

Gefotografeerd door David Rozemeyer, styling door Tante Beun. Een perfecte combi voor oogstrelende inspiratie.

www.rozemeyer.nl
www.tantebeun.nl

Glossy STEK werd officieel gepresenteerd op zaterdag 24 september en is te koop bij de infobalie in de Stadsgalerij en bij STEK. De serie is te zien tijdens BredaPhoto op STEK, Veilingkade 9.

bp 152

IMG_3279