0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter
Expositie

Azouz, Johan van der Keuken, Lin Zhipeng, e.a.

Mohammad Abdulazez (Azouz) – Saraab (Mirage)
Azouz (SYR) vertelt ons het persoonlijke verhaal van zijn vlucht uit Syrië naar Nederland. Hij maakt ons deelgenoot van de gruwelen en de haat, zijn hoop en zijn angsten.

Eva Beazar – A constructed family
De talentvolle fotografe Eva Beazar (BEL) maakte voor BredaPhoto een reeks ‘hybride portretten’. Ze plaatste pasfoto’s van familie en vrienden over elkaar heen. Zo ontstaat een reeks indringende zwart­wit portretten waarin meerdere personen versmelten tot één.

Hideyuki Ishibashi – Présage
Van oude foto’s die hij op rommelmarkten of online vond, maakt Hideyuki Ishibashi (JPN) mysterieuze zwart­wit collages. Hij knipt beelden uit, voegt elementen toe, en laat zowel het eindresultaat als zijn werkwijze zien. Is het realiteit of fantasie wat we zien?

Johan van der Keuken – Wij zijn 17 & Les Copains
Het boek Wij zijn 17 (1955) maakte veel los. Voor het eerst kwam de wereld van jongeren in zoveel detail in beeld. Ze rookten pijp, dronken wijn, filosofeerden over de toekomst. Critici spraken van ‘een verdoemde jeugd’. Zestig jaar later verschijnt een heruitgave plus een boek met nieuw ontdekte foto’s.

Lin Zhipeng (223) – Untitled
Op deze intieme en rauwe snapshops zien we China zoals wij het nog niet kenden. We zien zoekende en excentrieke jongeren die experimenteren, roken, seks hebben. Lin Zhipeng (CHN) is een van de voortrekkers van de heden­ daagse Chinese avant­garde fotografie.

Lucie Marsmann – Ulla & Willi
Haar grootouders Ulla en Willi runden een fotowinkel en portret­ studio en hadden de gewoonte om elkaar te fotograferen. Toen Lucie Marsmann (DEU) hun immense archief vond, besloot ze sommige foto’s opnieuw te rangschikken, naast eigen foto’s van memorabilia van haar opa en oma.

Anika Neuß – Delusion. The phenomenological case of Sybil Isabel Dorsett
De Amerikaanse Shirley Ardell Mason (1923–1998) leed aan een dissociatieve identiteitsstoornis, waardoor ze meerdere persoonlijkheden ervaarde. Anika Neuß (DEU) visualiseerde Shirleys zestien alter­ego’s voor BredaPhoto.

Zoë Parton – Sofie
Toen ze negen jaar oud was verloor Zoë Parton (BEL) haar oudere zus Sofie in een verkeersongeluk. Om de dood van haar zus te verwerken, maakte Zoë een reeks indringende foto’s waarin Sofie overal aanwezig is, zonder er echt te zijn.

Chantal Stoman – Lost highway
Chantal Stoman (FRA) toont drie korte films en foto’s die zij maakte vanuit haar auto in megasteden Tokio, São Paulo en Mumbai. Onzichtbaar in haar auto kon zij even doordringen tot de ziel van de stad.

Nina Verbruggen – Das war einmal
Hoe ziet een dag in het leven van Mevrouw Bouwels (92) eruit? Nina Verbruggen (NLD) maakte een multi­ media installatie over haar oma. Zij kan op zichzelf blijven wonen met steun van haar omgeving en omdat ze het kan betalen. Dat is niet iedereen gegeven.

Danny Veys – A guide to digging for forgers and foreigners
Danny Veys (BEL) reisde met zijn grootformaat camera, te voet en met een kano, door de Yukon regio in Canada. 120 jaar geleden barstte hier een enorme gold rush los. Veys trad in de voetsporen van de goudzoekers en laat de impact van de mijnbouw zien.

Antoine Wagner – Creatives in exil
Migratie is het grote onderwerp van deze tijd, vindt Antoine Wagner (US). Hij wisselt portretten van gevluchte kunstenaars en intellectuelen uit Hamburg af met Zwitserse berglandschappen. De mannen en vrouwen in de foto’s komen uit Colombia, Syrië, China en zeventien andere landen. Zijn betovergrootvader, de componist Richard Wagner, leefde negen jaar in ballingschap in Zwitserland.

Nanó Wallenius – Only last spring I started wearing pink
Is roze een rebelse kleur? Wel voor Nanó Wallenius (FIN), zij mocht als kind deze kleur, die haar feminien en zwak zou maken, niet aan. Nu maakt ze roze zelf­ portretten en verkent ze traditionele ideeën over de vrouw en sekse­stereotypes.

Erien Withouck – All living on a giant’s solar model of the universe
Erien Withouck (BEL) houdt van vreemde woordcombinaties en duikt graag het archief in. Met speelse teksten daagt ze ons uit om na te denken over de context en betekenis van foto’s.

Brigitte Zieger – Women are different from men
Brigitte Zieger (DEU) kijkt kritisch naar de manier waarop oorlog en geweld in onze samenleving worden afgebeeld en gelegitimeerd. Ze bewerkte gevonden foto’s van vrouwen met pistolen en geweren in hun hand. Het resultaat is beangstigend en aantrekkelijk tegelijk.

Fotograaf des Vaderlands
Wordt bekendgemaakt op 7 september