BredaPhoto
international
photo festival

Songs From the Heart
11 sep - 26 okt 2014

Projecten

Jongerenproject

De Ontdekking: 3500 basisscholieren op BredaPhoto
Ruim 3500 basisschoolkinderen van de groepen 5 t/m 8 bezoeken dit jaar BredaPhoto. Tijdens rondleidingen met prikkelende vragen en leuke opdrachten leren ze meer over fotografie en de nieuwe romantiek. 

In het Chassépark lopen kinderen tussen de levensgrote beelden door. Tijdens de anderhalf uur durende wandeling krijgen ze de kans het werk van de fotografen beter te begrijpen en de samenhang tussen foto's te onderzoeken. Speciaal getrainde rondleiders nemen de kinderen mee in het festivalthema Songs from the Heart. Romantiek is immers van alle leeftijden. 

Lesmateriaal Kunstbalie en BredaPhoto
Van tevoren krijgen de kinderen in de klas uitleg over het festivalthema en de exposerende fotografen. Dit lesmateriaal is in samenwerking met Kunstbalie door BredaPhoto ontwikkeld. 


Ouderenproject: 'Unieke mens'

Bij ouderenzorginstelling De Leystroom hebben bewoners zichzelf afgevraagd: ‘Wat heeft mij tot dit unieke mens gemaakt?’, met een serie innemende foto’s als resultaat. Onder begeleiding van Marion Kommer en Marja de Bruijn hebben de Leystromers aan dit fotoproject gewerkt. De opening van deze expositie is op 20 september om 16.00 uur in zorginstelling De Leystroom aan de Brabantlaan 5 te Breda.

Weemoed naar oude Volvo
‘We hebben onze bewoners uitgenodigd zelfstandig en creatief hun persoonlijke authenticiteit in beeld te duiden, in lijn met het festivalthema 'Songs from the Heart’, legt Marion Kommer van De Leystroom uit. ‘Zo is één meneer in z’n oude Volvo gefotografeerd. Hij is namelijk ontzettend gek op zijn auto, maar kan zelf niet meer rijden. De Volvo staat bij ons op het terrein, dus gelukkig kan hij er nog dagelijks van genieten.’

Terug naar het verleden
Sommige geportretteerden zijn naar plekken uit hun verleden terug gegaan. Kommer: ‘Met een Indische mevrouw hebben we de toko bezocht waar zij vroeger veel kwam. Een dementerende vrouw hebben we meegenomen naar haar viswinkel die is overgenomen door haar zoon. Het is altijd afwachten hoe iemand reageert, maar ze stond in een mum van tijd vis in te pakken alsof ze nooit was weg geweest’. 

Eerste stap naar meer
De samenwerking met De Leystroom is een eerste stap om een oudere doelgroep bij BredaPhoto te betrekken. Samen met De Leystroom worden rondleidingen voor ouderen van de zorginstelling en uit de wijk georganiseerd. Tijdens toekomstige festivaledities zullen er nog meer activiteiten voor ouderen zijn.