BredaPhoto
international
photo festival

Songs From the Heart
11 sep - 26 okt 2014

Projecten

Kinderproject
De Ontdekking: 3500 basisscholieren op BredaPhoto
Ruim 3500 basisschoolkinderen van de groepen 5 t/m 8 bezoeken dit jaar BredaPhoto. Tijdens rondleidingen met prikkelende vragen en leuke opdrachten leren ze meer over fotografie en de nieuwe romantiek. In het Chassépark lopen kinderen tussen de levensgrote beelden door. Tijdens de anderhalf uur durende wandeling krijgen ze de kans het werk van de fotografen beter te begrijpen en de samenhang tussen foto's te onderzoeken. Speciaal getrainde rondleiders nemen de kinderen mee in het festivalthema Songs from the Heart. Romantiek is immers van alle leeftijden. 

Lesmateriaal Kunstbalie en BredaPhoto
Van tevoren krijgen de kinderen in de klas uitleg over het festivalthema en de exposerende fotografen. Dit lesmateriaal is in samenwerking met Kunstbalie door BredaPhoto ontwikkeld. Verslag van Carla van Gaalen

Wat is nou romantisch?
En weg zijn ze weer. De leerlingen uit groep zes van de Bredase basisschool Jacinta nemen een spurt van de fotoserie Zatsuran van Photographer Hal naar "Mimus, ... de serie over het circus van Wiesje Peels. Bij Photographer Hal zagen ze een jonge man en vrouw die door hem samen met hun dierbaarste spullen werden  verpakt in een vacuüm gezogen plastic zak en vervolgens werden gefotografeerd. Romantisch? Mwah. 'Weten jullie waarom ze in het plastic zitten?' vraagt Jacklyn, rondleider van de groep. 'Lijken ze zo niet een beetje op kipfilets in de supermarkt? Lang houdbaar?' 't Maakt het er allemaal niet romantischer op, eerder eng, reageren de kinderen.

Je kunt er geen verkering mee hebben
Nu staan ze voor de circusfoto van de kameel met de jongen op zijn rug, hij ligt voorover met zijn armen omlaag en zijn hoofd op de bult. 'Wat doet die jongen hier', vraagt Jacklyn aan de groep. Slapen, knuffelen, de kamelenbult is zijn kussentje, zijn huid is lekker zacht, krijgt ze als antwoorden. 'En waarom ligt hij daar zo?' Hij is moe van de voorstelling en de kameel brengt hem straks naar bed. De jongen en zijn kameel zijn niet romantisch, want 'je knuffelt niet met een kameel en je kunt er geen verkering mee hebben'.

Extra mooi maken
Een stukje verderop staat de vogelvrouw, die in het circus met roofvogels optreedt. Na wat zoeken in de details komen de kinderen tot de conclusie dat het hier om een opgedoft oud vrouwtje gaat. Ze heeft zich extra mooi gemaakt. 'Net zoals in de kunststroming De Romantiek in de 19e eeuw', legt Jacklyn uit, 'toen werd alles ook mooier gemaakt dan het is.'

Ze rennen naar elkaar toe!
De groep is bij Transit van Bert Danckaert aanbeland, zijn serie over vliegvelden. De kinderen staan voor een symmetrisch beeld van nooduitgangen met daarop de bekende groene poppetjes meer dan levensgroot afgebeeld. Is dit romantisch? Jaaaa! Want de poppetjes rennen naar elkaar toe. Verder is een vliegveld óf heel romantisch, want je ontmoet elkaar of gaat op huwelijksreis, óf helemaal niet romantisch, want je bent daar om afscheid te nemen. 

Je denkt dat je er bent
En met de volgende vliegveld-foto wordt de romantiek nog meer op de proef gesteld. 'Deze fotograaf Bert Danckaert doet altijd iets in zijn foto's dat niet klopt. Zien jullie dat hier?' 'Hier' is een foto van wat een supermarkt lijkt te zijn. Bij nader onderzoek blijkt het een poster van een foto te zijn, die ergens op een muur op het vliegveld is aangebracht. De vloeren lopen raar in elkaar over, er zitten rare schaduwen en als je goed kijkt, zie je de randen waar de poster aan elkaar is geplakt. Niet romantisch, want je wordt gefopt, je denkt dat je er echt bent en dingen kunt kopen, maar dat is helemaal niet zo.

Waar of niet waar
Jacklyn en de kinderen lopen zo van fotoserie naar fotoserie op de buitenexpositie Chassé XL. Bij de één spoort Jacklyn hen aan om op vijf foto's naar eenzelfde detail te zoeken, waardoor ze de foto's goed moeten bekijken en bij een andere serie volgt een stelling. Bijvoorbeeld wat is waar:  je kunt beter een verhaal  vertellen met een serie van meerdere foto's dan met één foto. De meningen van de schoolkinderen zijn danig verdeeld. Allebei kan heel erg goed.
Als de rondleiding klaar is bedanken de kinderen met een applaus en een van hen geeft Jacklyn spontaan een in het park gevonden donkerbruin glanzende kastanje.

Verschillende ervaringen bij dezelfde foto's
Als ze niet rondleidt, studeert Jacklyn. Zij  doet een de master opleiding fotografie aan AKV | St. Joost. Net zoals Nina, die deze middag ook een klas van de Jacinta rondleidt. Het is leuk om te doen en geen enkele keer is hetzelfde. De route niet en de reacties van de kinderen niet. Ook onderling merken Jacklyn en Nina dat groepen op het zelfde beeld bij de een totaal anders reageren dan bij de ander. 

Wat is geluk
Zoals bij de foto's van de Koen Hauser, fotograaf des Vaderlands. Hij vroeg mensen foto's van hun grootste geluksmoment naar hem op te sturen. Waarna hij de mensen op de foto een uiterlijk gaf waarmee ze zo in een glossy tijdschrift zouden kunnen staan. 'Ik hoor vaak dat ze geluk koppelen aan geld, auto's en huizen', vertelt Jacklyn. Nina: 'Bij mij gaat het meer over sporten, turnen, voetbal. Laatst vertelde een jongen dat samen met zijn moeder op de bank zitten zijn grootste geluksmoment is.

Politiek bewust
Politiek bewust zijn de kinderen ook. Allebei de rondleiders horen bij de foto's van Alexander Gronsky die hij maakte van de suburbs van Moskou, dat ze nooit naar Moskou zouden willen, want 'Poetin woont daar en mensen hebben er geen gelijke rechten.'

Basisschool project samen met Kunstbalie: 3500 basisscholieren op BredaPhoto
Niet alleen de Jacinta basisschool komt naar BredaPhoto. In totaal ruim 3500 kinderen uit Breda en omgeving bezoeken het fotofestival. Van tevoren hebben zij  in de klas uitleg gekregen over het festivalthema en de exposerende fotografen. Kunstbalie en BredaPhoto ontwikkelden samen het lesmateriaal. Met prikkelende vragen en leuke opdrachten leren de kinderen meer over fotografie en de nieuwe romantiek. Speciaal getrainde rondleiders zoals Jacklyn en Nina nemen hen mee in het festivalthema Songs From the Heart.

Jongerenproject
Jouw foto in DIGIFOTO Starter?
Zit je op de middelbare school? Dan doe je vast al mee aan het Jongerenproject. En wie weet staat jouw foto straks in DIGITFOTO Starter, vakblad over fotografie. Eerst leer je in de les op school in vijf opdrachten meer over perspectief, sfeer en het bewerken van foto’s. Als eindopdracht maak je twee series van twee foto’s, geïnspireerd door het festivalthema Songs From the Heart, de Nieuwe Romantiek.

Jury en publiek kiezen
Alle foto’s zijn te zien op deze speciale website van BredaPhoto: junior.bredaphoto.nl. In samenwerking met DIGIFOTO Pro worden de beste series beloond met een jury- en een publieksprijs, en een publicatie in het tijdschrift DIGIFOTO Starter.

Krijg de meeste stemmen!
Iedereen kan stemmen op jouw foto. Vraag je vrienden via Facebook, Instagram, Whatsapp, Twitter, Youtube en meer om op je te stemmen. Maak je foto trending topic.

Hoe zit dat nou? 
Waaraan dacht de fotograaf, toen hij zijn foto maakte? Wat heeft dat met Romantiek te maken? Krijg antwoord op je vragen tijdens een rondleiding over Chassé XXL, de buitenexpositie van BredaPhoto. 

Eenzame 19e eeuwse wandelaar in computergame? 
Van een vroeg negentiende-eeuws schilderij, naar filmposters tot en met computer games: Der Wanderer, hét icoon van de romantiek, is overal. De Duitse schilder Friedrich schilderde Der Wanderer. Een eenzame wandelaar die vanaf een bergtop naar het uitzicht kijkt en één is met de natuur. Wat maakt hem bijzonder? Kom naar de lezing in het MOTI op 28 september en bezoek gelijk de tentoonstelling.
Meer informatie: Rozanne Houtveen, jongeren@bredaphoto.nl
 
Ouderenproject: 'Unieke mens'
Bij ouderenzorginstelling De Leystroom hebben bewoners zichzelf afgevraagd: ‘Wat heeft mij tot dit unieke mens gemaakt?’, met een serie innemende foto’s als resultaat. Onder begeleiding van Marion Kommer en Marja de Bruijn hebben de Leystromers aan dit fotoproject gewerkt. De opening van deze expositie is op 26 september om 15.00 uur in zorginstelling De Leystroom aan de Brabantlaan 5 te Breda.
 
Weemoed naar oude Volvo
‘We hebben onze bewoners uitgenodigd zelfstandig en creatief hun persoonlijke authenticiteit in beeld te duiden, in lijn met het festivalthema 'Songs from the Heart’, legt Marion Kommer van De Leystroom uit. ‘Zo is één meneer in z’n oude Volvo gefotografeerd. Hij is namelijk ontzettend gek op zijn auto, maar kan zelf niet meer rijden. De Volvo staat bij ons op het terrein, dus gelukkig kan hij er nog dagelijks van genieten.’

Terug naar het verleden
Sommige geportretteerden zijn naar plekken uit hun verleden terug gegaan. Kommer: ‘Met een Indische mevrouw hebben we de toko bezocht waar zij vroeger veel kwam. Een dementerende vrouw hebben we meegenomen naar haar viswinkel die is overgenomen door haar zoon. Het is altijd afwachten hoe iemand reageert, maar ze stond in een mum van tijd vis in te pakken alsof ze nooit was weg geweest’. 

Eerste stap naar meer
De samenwerking met De Leystroom is een eerste stap om een oudere doelgroep bij BredaPhoto te betrekken. Samen met De Leystroom worden rondleidingen voor ouderen van de zorginstelling en uit de wijk georganiseerd. Tijdens toekomstige festivaledities zullen er nog meer activiteiten voor ouderen zijn.


Academieproject
Vijftien studenten van zes opleidingen fotografie laten hun werk zien tijdens BredaPhoto 2014. Zij zijn door de curatoren van BredaPhoto uitgenodigd. De studenten hebben meegedaan aan het Academieproject dat BredaPhoto dit jaar voor de derde keer samen met zes kunstacademies uit België en Nederland organiseert.

In totaal waren 120 studenten 'in de race'. De deelnemende academies zijn het Narafi en St. Lukas uit Brussel, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten gevestigd in Antwerpen, en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten uit Gent. Uit Nederland zijn dit de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten uit Den Haag en AKV|St. Joost uit Breda. Iedere opleiding heeft het festivalthema naar eigen inzicht een plek in het studieprogramma gegeven.


Maarten Doorman
Maarten Doorman

Aftrap
De aftrap was begin oktober 2013 op AKV St. Joost in Breda, waar filosoof Maarten Doorman de studenten vertelde over de 'nieuwe romantiek' die tijdens het festival centraal staat. Het festivalthema was acht maanden lang het uitgangspunt voor de series waaraan de studenten werkten.

Strenge selectie
Het uiteindelijke doel van het project: een expositieplek tijdens het festival. Daar ging een strenge selectie aan vooraf. Medestudenten, docenten en de curatoren van BredaPhoto bekeken en beoordeelden regelmatig het werk. Van de 120 studenten die hun fotoprojecten indienden, werden vijftien geselecteerd.

Uniek podium 
'BredaPhoto is voor studenten een uniek podium', zegt Guus Rijven, docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is al vanaf het begin betrokken bij het Academieproject. Rijven: ‘Voor de studenten is het een waanzinnige ervaring. Degenen die in Breda mogen exposeren, krijgen de kans hun werk aan een groot publiek uit binnen- en buitenland te laten zien'

Prominent tussen de grote namen
Kristien Buyse, docente aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten: 'Studenten worden tijdens het festival serieus genomen. Hun werk hangt niet in een  achteraf zaaltje, maar prominent tussen de grote namen.' Veel van de fotografen die via het Academieproject in Breda exposeren, spelen zichzelf ook daarna in de kijker. Buyse: 'Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn'.  

Wie gingen hen voor?
Voorbeelden van studenten uit eerdere edities die nu werken als fotograaf zijn: Frederick Buycks (o.a. fotograaf van De Standaard), Sanne de Wilde (o.a. de Volkskrant), Peter de Krom (winnaar Zilveren Camera 2013), Peter Dekens (genomineerd voor de Dutch Doc Award en voor de photobook award van het Photobook festival in Kassel), Philip Schuette (genomineerd voor het Steenbergen Stipendium) en Max Pinckers (winnaar van de runner- up portfolio prijs 2014 van Aperture). 

De studenten die hun werk tonen tijdens BredaPhoto 2014: 
Karmen Ayvazyan - Breda’s Museum 
Charlotte Boeyden - Galerie Ecker 
Eline Benjaminsen - Chassépark 
Chen Bojian - Chassépark (Stadsarchief)
Tom Callemin - Club Solo 
Lisa van Casand - Chassépark 
Emre Celikcan - Chassé Theater 
Albert Grøndahl - Chassépark 
Yves Kerckhoffs - Breda’s Museum 
Martha Kamminga - Club Solo 
Anne Lucassen - Breda’s Museum 
Diego Slosse - Breda’s Museum 
Jeroom Vanderbeke - Breda’s Museum 
Tessa Van Thielen - SBKBreda 
Gert Verbelen - Chassépark

KASK Antwerpen

Sint Lukas Brussel

KABK Den Haag

Sint Joost Breda

NARAFI Brussel

KASK Gent