BredaPhoto
international
photo festival

Songs From the Heart
11 sep - 26 okt 2014

 

Herbeleef de eerste week van BredaPhoto

donderdag 18 september 2014

Tekstschrijver Carla van Gaalen bezoekt tijdens het festival meerdere activiteiten en brengt daarover verslag uit. Houd het programma goed in de gaten voor wat nog komen gaat of lees haar stukken en doe net alsof je niets gemist hebt.

Japanse avond
vrijdag 12 september, Stadsgalerij
met de fotografen Taichi Gondaira, Photographer Hal, Yoichi Nagata, Aki Tanaka

Verbinding, kracht, bevrijding en stabiliteit
Over deze begrippen ging het vrijdagavond 12 september in de Stadsgalerij. Gespreksleiders Bas Wilders, docent aan AKV | St. Joost en Geert van Eyck, één van de curators van BredaPhoto, stelden de aanwezige Japanse fotografen voor: Photographer Hal, Taichi Gondaira, Yoichi Nagata en Aki Tanaka. Zij representeren een enorme diversiteit in de Japanse fotografie.  

'Verpakte' mensen
Photographer Hal (Japan, 1971) vertelde over zijn 'verpakte mensen'. Stellen die met elkaar en hun liefste bezittingen in een vacuüm gezogen plastic omhulsel 'samensmelten'. 'Het laat het verhaal zien van wat hen verbindt.' aldus Hal. Is het zo gedaan om hen te beschermen, werd gevraagd. 'Nee', aldus Hal, 'het is een liefdesmoment, het is een waarschuwing om die liefde niet te verliezen.'
Op de vraag of zij of Hal bang zijn, antwoordt hij, dat het niets te maken heeft met bang maken of bang zijn. 'Het is een nieuwe manier van vertellen passend in deze tijd, de 21ste eeuw, los van het verleden.'


Summum klassieke, Japanse schoonheidsideaal
Het moderne Japan is verwesterd, zegt Taichi Gondaira (Japan, 1956). Van de traditionele Japanse cultuur is weinig meer over. Gondaira fotografeerde de Wasoreijin – gesofisticeerde vrouwen in schitterende kimono’s, om zo dit aspect van de Japanse cultuur vast te leggen, voordat het helemaal uit beeld is verdwenen. Hun traditionele kapsels, de manier waarop zij hun kimono dragen: het is het summum van het klassieke, Japanse schoonheidsideaal. Zijn foto’s print Gondaira zo puur mogelijk door platina platen te gebruiken en ze af te drukken op het lichte en uiterst kwetsbare washi-papier.
Weerspiegelt  zijn werkwijze een gevangen verlangen naar het verleden? Nee, voor Gondaira gaat het om sensitiviteit en tactiliteit. Hij wil  de kracht van deze vrouwen, die nog steeds  een rolmodel kunnen zijn, weergeven. 

Exorbitante gedaantes
De door Yoichi Nagata (Japan, 1950) gefotografeerde, exorbitante gedaantes 'leven hun eigen droom'. Hij fotografeerde hen in het nachtleven van Tokyo. Met hun tatoeages, hairextensions, combinaties van korsetten en kimono's laten zij hun werkelijke identiteit van bankier of  ICT-er  achter zich. Beschermen zij zichzelf, ontwijken zij hun dagelijkse realiteit of is het niet meer dan 'showing off'? 'Het is om hun ziel te bevrijden', zegt Nagata. Deze mensen doen hem denken aan de ‘basara’ uit de Japanse middeleeuwen, excentriek geklede sociale rebellen. ‘Zulke non-conformisten staan meestal op in tijden van onrust of aan het einde van een tijdperk’, zegt Nagata. Maar in tegenstelling tot de basara, zijn de mensen die hij fotografeerde allerminst agressief. Integendeel. Ze bekritiseren elkaar niet, maar geven juist complimenten als iemand er mooi uitziet.


Aki Tanaka

Stabiliteit
Zonlicht gevangen in tere bloesembladeren. De beelden zijn bijna te zien als abstracte schilderijen, licht gevangen in de textuur en het patroon van de bladeren. Aki Tanaka wil met haar foto's vastleggen wat zij voelt op momenten dat zij heen en weer wordt geslingerd tussen hoop en onrust. 'Ik zoek stabiliteit. Het maken van deze beelden is een soort opnemen en afspelen van mezelf.' Met de schittering van zonlicht en vervaagde takken en bloesem creëert Aki Tanaka een voorzichtig 'heden'. 

Haar foto's zijn onderdeel van een expositie in het Vincent Van Gogh Huis in Zundert die ter gelegenheid van het Van Gogh Jaar 2015 samen door het Van GoghHuis en BredaPhoto wordt gehouden.

Photographer Hal, Zatsuran:  zijn 'verpakte' mensen zijn te zien op Chassé XXL, buitenexpositie Chassépark
Taichi Gondaira,  Ukiyo-E: te zien in SBK Breda, Markendaalseweg 48, Breda
Yoichi Nagata, Star of the Stars: te zien in Club Solo, Kloosterlaan 138, Breda
Aki Tanaka, Sunshine Pulse: te zien in het Vincent van GoghHuis, Markt 27, Zundert


Opening expositie van Taichi Gondaira en Tessa Van Thielen
zaterdag 13 september, SBK Breda

Delicate kracht en ontnuchterende stopmotion
Zaterdagochtend 13 september werd de expositie van Taichi Gondaira en Tessa van Thielen in SBK Breda feestelijk geopend.Ode aan zelfbewuste kracht
Van de traditionele Japanse cultuur is weinig meer over, zegt Taichi Gondaira (Japan, 1956). Het moderne Japan is volgens hem verwesterd. De oude Japanse tradities en de manier van leven verdwijnen, bijvoorbeeld de Wasoreijin, gesofisticeerde vrouwen in schitterende kimono’s.  Zij zijn  bijna uit het straatbeeld verdwenen. Gondaira wil dit aspect van de Japanse cultuur vastleggen en fotografeerde hen. Hun traditionele kapsels, de manier waarop zij hun kimono dragen: het is het summum van het klassieke, Japanse schoonheidsideaal.
Zijn fotoserie Ukiyo-E,  geprint op het lichte en uiterst kwetsbare washi-papier, is een ode aan hun delicate kracht, voorkomendheid en liefheid, hun onverstoorbare geduld en hun standvastig karakter. Krachten die zichtbaar zijn in de zelfbewust poserende vrouwen.
Eenzelfde bewondering geldt ook  zijn eigen vrouw. Zij vergezelt hem bij alle fotosessies en steunt hem in zijn werk. ´Zonder haar kan ik niks.´ In zijn toespraak bedankte hij iedereen die meewerkte aan zijn expositie, op dezelfde innemende, consciëntieuze wijze, die ook zijn fotowerk kenmerkt.  

Streep door eindeloos gedweep
De video 'Repeat after me' van Tessa van Thielen is een ontnuchterende stopmotion film van vijf minuten die korte metten maakt met het eindeloze gedweep met de natuur. Het viel haar op dat over de natuur altijd op een erg serieuze toon wordt gesproken. ‘Is het niet beter om deze serieuze bijklank te laten vallen?’, vraagt zij zich zij af.
Ze toont beelden van de natuur, bergen, een meer, weides, en laat deze vervolgens verdwijnen door de beelden te verscheuren, te verknippen en te bedekken. Ondertussen is een computerachtige stem te horen die allerlei natuurrampen opsomt; tsunami, wave, avelange.
Merel Bem noemde in de Volkskrant Repeat after me van Tessa van Thielen één van de topvijf werken van deze BredaPhoto. Tessa van Thielen deed mee aan het Academieproject, een project waarin BredaPhoto en zes kunstopleidingen in België en Nederland samenwerken. Doel is jong talent een podium te bieden. Vijftien studenten uit het project exposeren. Int totaal waren 200 studenten in de race voor plek op BredaPhoto. 

Taichi Gondaira, fotoserie Ukiyo-E
Tessa van Thielen, video Repeat after me
Beiden te zien in galerie SBK Breda, Markendaalseweg 48, Breda

Lezing door fotograaf Andrej Glusgold (1968) 
zaterdag 13 september, Breda's Museum

Innerlijke landschappen

Fotografie wijst de weg in je innerlijk, het spiegelt de geheime mechanismes van de psyche, volgens fotograaf  Andrej Glusgold (1968, Moldavië).
Het icoon van de romantiek Der Wanderer van Caspar David Friedrich bracht Andrej Glusgold naar de plekken die Friedrich tweehonderd jaar geleden inspireerden: Saksisch- en Boheems-Zwitserland en het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Daar maakte hij de foto's die tijdens BredaPhoto te zien zijn in het Breda's Museum. Het zijn landschappen; groene heuvels, met sneeuw bedekte bergen, mistige weides, en kruiende ijsschotsen die elkaar botsend omhoog stuwen. Ieder voor zich een metafoor van menselijke emoties. Teruggetrokken, lieflijk, verstild, krachtig. Glusgold's 'Wanderer' foto's staan niet op zichzelf. Ze passen in een proces, een zoektocht naar het sublieme, het verhevene. Nadat hij de 'Wanderer' foto's maakte, werkte hij aan de projecten Black Forest, Limbo en Pescina Metafisica. 

Black Forest
Ooit waren onze bossen wouden waarin je kon verdwalen, doodgaan, en beroofd worden. Het waren angstaanjagende plekken waar je heksen, weerwolven en kobolden kon tegenkomen. 'Tegenwoordig zijn bomen zielig, want aangetast door de zure regen. Men heeft de neiging de bomen te strelen.' Met Black Forest roept hij het aloude beeld op van het dodelijke, onherbergzame en onheilspellende. Eerst probeerde hij die sfeer op te roepen door 's nachts bomen te fotograferen. Uiteindelijk kreeg hij het gewenste beeld door diezelfde bomen overdag te fotograferen, het beeld naar negatief om te zetten en in zwart/wit af te drukken.

Waar gaan de zielen heen
In Limbo vraagt hij zich af waar de zielen heen gaan, nadat zij het lichaam hebben verlaten. Hoe stellen we ons het hiernamaals voor? Het landschap dat dat het beste kon weerspiegelen vond hij in het Atlasgebergte in Marokko. Daar fotografeerde hij in de woestijn kale rotsen onder het koude licht van de volle maan. Het urenlang lopen, in de open lucht eten en slapen, dwalen en zoeken, geen douche, de hitte, het zweet, door dat alles werd het een meditatieve, reinigende ervaring.

Schaduwen gefotografeerd
Met Prescina Metafisica lijkt de zoektocht even te eindigen. Prescina, een Italiaans dorpje, is bij uitstek een voorbeeld van een eens levendig provinciestadje, dat nu problemen kent zoals werkloosheid, vreemdelingenhaat, leegstand doordat mensen wegtrekken. Andrej Glusgold raakte gefascineerd door de sfeer, het stadje leek een decor, het licht van straatlantarens gaven de lege straten een raadselachtige sfeer. Bij zijn nachtelijke wandelingen voelde hij zich vergezeld door de generaties mensen die hier ooit hebben gewoond en liefgehad. 's Nachts heb ik hun schaduwen gefotografeerd.'

Andrej Glusgold (1968, Duitsland), te zien in Breda's Museum

Na het maken van dit idyllische beeld, te zien in het Breda's Museum, verdwaalde  Andrej Glusgold. Een etmaal lang doolde hij in zijn eentje door het bos, dat met de val van de avond van vredig decor veranderde in een angstwekkend woud, met bronstige, brullende beesten. De flashlight van zijn smartphone was zijn enige houvast.


 

We zijn los!

vrijdag 12 september 2014

Gisterenavond was de officiële opening van BredaPhoto in Mezz. Wat een fijn feestje was dat. De prachtige …»Lees verder

'Less is more' bij BredaPhoto Masterclass

woensdag 3 september 2014

Samen met ervaren fotografen verkenden de vijftig deelnemers van de BredaPhoto Masterclass het festivalthema …»Lees verder

Foto-exposities & fotowedstrijd

maandag 1 september 2014

Ter gelegenheid van het Van Goghjaar 2015 organiseert het Vincent van GoghHuis in samenwerking met BredaPhoto, De …»Lees verder

Mistig en mysterieus

zondag 31 augustus 2014

De foto’s van Todd Hido nemen een prominente plek in tijdens BredaPhoto. Een van zijn foto’s siert …»Lees verder

Professionals beoordelen jouw werk

donderdag 28 augustus 2014

Altijd al willen weten wat een professional op fotogebied van jouw foto’s vindt? Dan ben je op BredaPhoto aan …»Lees verder

Productie BredaPhoto in volle gang

maandag 18 augustus 2014

Aan het productieproces van de foto’s voor het festival gaan maanden van voorbereiding vooraf. Curator …»Lees verder

Pendeldienst met de boot naar Belcrum Beach

dinsdag 5 augustus 2014

Belcrum Beach is een van de buitenlocaties tijdens BredaPhoto. Op de 'beach' exposities van An-Sofie …»Lees verder

De verborgen expositie van BredaPhoto

dinsdag 15 juli 2014

BredaPhoto zoekt elke editie weer naar nieuwe wegen om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van verrassende …»Lees verder

Eerste namen BredaPhoto bekend

maandag 26 mei 2014

BredaPhoto brengt dit najaar weer de top van de hedendaagse fotografie naar Breda. Een flink aantal fotografen is al …»Lees verder

Nieuwe Veste ontmoet BredaPhoto

dinsdag 20 mei 2014

BredaPhoto en Nieuwe Veste hebben een zomerseizoen vol activiteiten voor iedereen. Er zijn diverse workshops …»Lees verder

Koen Hauser tweede Fotograaf des Vaderlands

woensdag 16 april 2014

Op 16 april heeft stichting Fotoweek Koen Hauser benoemd tot de nieuwe fotograaf des Vaderlands. Deze is nu een jaar …»Lees verder

BredaPhoto en Fotoweek werken samen

maandag 24 maart 2014

Van 12 t/m 21 september 2014 vindt de fotoweek plaats. Voor deze tweede editie hebben BredaPhoto en de Fotoweek een …»Lees verder

Kick-off Masterclass BredaPhoto 2014

donderdag 16 januari 2014

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* …»Lees verder

Thema 2014 bekend gemaakt op eerste academiedag

vrijdag 4 oktober 2013

Op de eerste academie-dag is het thema van de komende festival bekend gemaakt. De volgende editie heeft als titel: …»Lees verder

Expositie Steenbergen Archief in Stadsarchief Breda

dinsdag 17 september 2013

Sinds enige tijd is het archief van de Steenbergse dorpsfotograaf Van Mechelen en Verschuren in handen van AKV | St. …»Lees verder

Data BredaPhoto 2014 bekend!

vrijdag 19 april 2013

Het duurt nog even, maar zet het alvast in de agenda: de zesde editie van het BredaPhoto international photo festival. …»Lees verder

BredaPhoto 2012 voorbij

vrijdag 26 oktober 2012

BredaPhoto 2012 zit er weer op. Wij vonden het weer enorm geslaagd en kijken al uit naar de volgende editie in 2014. …»Lees verder

Vrijdag Dag van de Fotografie in Pakhuis de Zwijger

maandag 22 oktober 2012

BredaPhoto 2012 is voorbij. Het opruimen is vandaag begonnen, het nagenieten gisteren al. Maar de fotografie, die …»Lees verder

Cinemagraphs van BredaPhoto 2012

zondag 21 oktober 2012

Tijdens BredaPhoto 2012 maakte het fotografenduo Bries Beweegt de afgelopen weken een reeks …»Lees verder

Betaald parkeren op zondag

donderdag 18 oktober 2012

De afgelopen weken kregen enkele bezoekers van BredaPhoto op zondagen parkeerboetes. Houd er rekening mee dat in …»Lees verder

presentatie thema op academiedag

woensdag 17 oktober 2012

De aftrap van BredaPhoto 2014. Op de eerste academie-dag is het thema van de komende festival bekend gemaakt. De …»Lees verder

Chris de Bode geeft laatste lezing BredaPhoto

vrijdag 12 oktober 2012

Nog twee weekeinden BredaPhoto en dan zit het er weer op voor 2012. Op zondagmiddag 14 oktober geeft Chris de Bode in het …»Lees verder

Expeditie Photo de hele herfstvakantie open

donderdag 11 oktober 2012

Dit is de laatste week van BredaPhoto kids, het kinderproject speciaal voor scholen. In totaal bezochten al 2000 …»Lees verder

Een verslag uit Beirut van Jeroen Kramer

maandag 8 oktober 2012

Jeroen Kramer woont in Beirut, de hoofdstad van Libanon. Naast zijn werk als fotograaf schrijft Kramer persoonlijke …»Lees verder

Overzicht activiteiten voor dit weekend

vrijdag 5 oktober 2012

Dit weekend weer een druk programma voor de boek. Hier een overzicht. Vrijdag Lezing John …»Lees verder

Singelloop en verkeerssituatie op zondag 7 oktober

donderdag 4 oktober 2012

Overweegt u zondag 7 oktober naar BredaPhoto te komen? Bijvoorbeeld voor de lezing van Carel van Hees in Galerie …»Lees verder

Expo in de Nieuwe Veste

woensdag 3 oktober 2012

Tot het einde van BredaPhoto toont de Nieuwe Veste een expo met het beste werk van amateurfotografen. Ook het …»Lees verder

New Korean Photography in het Huis voor Beeldcultuur

woensdag 3 oktober 2012

Tot en met 21 oktober toont BredaPhoto in het Huis voor Beeldcultuur expo New Korean Photography, met daarin het …»Lees verder

De Avond van het Nieuwe Talent bij BredaPhoto

donderdag 27 september 2012

Morgen, vrijdag 28 september, organiseert BredaPhoto de Avond van het Nieuwe Talent in het Huis voor Beeldcultuur. …»Lees verder

Donderdag Tijs Goldschmidt, Dani Gal en meer op BredaPhoto

maandag 24 september 2012

Op donderdag 27 september organiseren Lokaal01 en BredaPhoto twee gesprekssessies in het Huis voor Beeldcultuur. …»Lees verder

Opening expo amateurfotografen in Nieuwe Veste

donderdag 20 september 2012

Op zaterdag 22 september wordt in de Nieuwe Veste de tentoonstelling met het beste werk van (top)amateurs geopend. …»Lees verder

Project Michiel Brouwer ook naar Zweden

woensdag 19 september 2012

Tijdens BredaPhoto toont Michiel Brouwer zijn Lapponensis, een project over een verzwegen verleden van …»Lees verder

Carel van Hees over een zingende man in Rotterdam

dinsdag 18 september 2012

Voor BredaPhoto werkten Jeroen Kramer, Willem Poelstra en Carel van Hees alledrie aan projecten binnen het …»Lees verder

Lezing Joke Hermsen online

maandag 17 september 2012

BredaPhoto 2012 werd dondedag 13 september ingeluid met een lezing van auteur en filosofe Joke Hermsen. De tekst die …»Lees verder

Vertoning documentaire Silent Snow op zaterdag

vrijdag 14 september 2012

Op zaterdag 15 september toont BredaPhoto in het Breda’s Museum Silent Snow, een documentaire over de Inuit in …»Lees verder

Aftrap BredaPhoto 2012

vrijdag 14 september 2012

Gisteren, donderdag 13 september, werd in popcentrum Mezz het startschot gegeven voor BredaPhoto 2012. Veel …»Lees verder

Zieke Christophe Agou zegt BredaPhoto af

donderdag 13 september 2012

Helaas, fotograaf Chrisophe Agou heeft zijn bezoek aan Breda moeten afzeggen wegens ziekte. Dit betekent ook dat …»Lees verder

Meet & Greet met festivalfotografen

woensdag 12 september 2012

Een groot aantal fotografen uit binnen en –buitenland is op donderdag 13 september aanwezig bij de opening …»Lees verder

Lezingen Weber en Spano tijdens openingsweekend

dinsdag 11 september 2012

Op zondag 16 september geeft fotograaf Donald Weber een lezing in het Breda’s Museum. Deze lezing zou eerst in …»Lees verder

De verzamelingen van Claudia Sola en Tendance Floue

maandag 10 september 2012

Binnen een serie of reeks krijgen foto’s en beelden soms een heel andere betekenis dan de maker voor ogen heeft …»Lees verder

Grote namen aanwezig tijdens openingsweekend

zondag 9 september 2012

»Lees verder

Larry Towell komt naar Breda!

vrijdag 7 september 2012

Magnum fotograaf Larry Towell heeft zojuist bevestigd op donderdag 13 september naar Breda te komen. Towell toont …»Lees verder

Fotografie voor kinderen bij de Academie d’Imagie

vrijdag 31 augustus 2012

Op zaterdag 15 en zondag 16 september strijkt de rondreizende caravan van de Academie d’Imagie neer op …»Lees verder

Joke Hermsen opent BredaPhoto 2012

woensdag 29 augustus 2012

Op donderdag 13 september wordt in poppodium Mezz voor een publiek van genodigden het startschot gegeven voor …»Lees verder

Lezingen en interviews tijdens BredaPhoto

dinsdag 28 augustus 2012

Op de website van BredaPhoto is een up-to-date overzicht te vinden van de lezingen en interviews die tijdens het …»Lees verder

Willem Poelstra herkent eigen familiegeschiedenis in Kosovo

vrijdag 24 augustus 2012

Willem Poelstra was één van de drie projectfotografen van BredaPhoto 2012. Samen met Jeroen …»Lees verder

Speciaal project fotografisch talent uit Korea

donderdag 23 augustus 2012

Tijdens BredaPhoto exposeert de Koreaanse fotograaf Kyungwoo Chun een serie van zijn portretten. Daarnaast laat …»Lees verder

Philip Schuette genomineerd voor Steenberg Stipendium

donderdag 9 augustus 2012

Philip Schuette is een van de genomineerden voor het Steenbergen Stipendium 2012. Het prestigieuze Steenbergen …»Lees verder

Nominaties voor Photo Acadamy Award

vrijdag 3 augustus 2012

De fotografen Sanne de Wilde en Peter Dekens zijn genomineerd voor de Photo Academy Award 2012. Beiden werden eerder …»Lees verder

Eerste fotografen BredaPhoto2012 bekend

woensdag 13 juni 2012

De eerste namen van de fotografen van BredaPhoto 2012 zijn inmiddels bevestigd. Het belooft een mooi festival te …»Lees verder

BredaPhoto 2012 website

dinsdag 12 juni 2012

Een nieuw jaar vraagt om een frisse, nieuwe start. Met een nieuw uiterlijk, vanzelfsprekend. BredaPhoto heeft in …»Lees verder

Carel van Hees filmt voor BredaPhoto 2012

woensdag 6 juni 2012

Carel van Hees, de vermaarde Rotterdamse fotograaf die bekend werd met zijn rauwe en energieke portretten en …»Lees verder

Michiel Brouwer's Scandinavische epos

woensdag 6 juni 2012

Michiel Brouwer, AKV | St Joost alumnus 2009, werkte na het afstuderen zijn project Lapponesis uit tot heus boek.. Bij …»Lees verder