BredaPhoto
international
photo festival

 

BredaPhoto

BredaPhoto is een internationaal fotofestival dat sinds 2003 iedere twee jaar plaatsvindt in het stadscentrum van Breda. Zeven weken lang biedt het festival een gevarieerd programma. Gevestigde fotografen uit binnen- en buitenland staan er naast jong talent.

Op de editie van 2014 was het werk van 54 fotografen te zien. Onder hen Todd Hido, met een grote solotentoonstelling in het MOTI en Magnum- fotograaf Alec Soth met expositie in het Chassépark. De Nederlandse Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser liet tijdens het festival voor het eerst de serie zien die hij in opdracht van Fotoweek maakte. De fotografen Ola Lanko, Jan Rosseel, Bert Danckaert, Martijn van de Griendt en Eelco Brand maakten projecten exclusief voor BredaPhoto 2014.

Daarnaast waren er educatieve projecten voor het basis- en het voortgezet onderwijs, projecten voor het kunstvakonderwijs, amateurs en ouderen en tientallen rondleidingen, lezingen, boekpresentaties, fotoreviews en workshops.

Met twee benen in de maatschappij
BredaPhoto staat met twee benen in de maatschappij. Ieder festival heeft een overkoepelend actueel thema. In 2014 ging BredaPhoto met het thema Songs From the Heart in op de Nieuwe Romantiek en daarmee op de idealen authenticiteit, uniciteit en oprechtheid. In 2008 was het thema Heimat Hotel, over identiteitsvraagstukken in de vroege 21ste eeuw. In 2010 stelde TILT de vraag hoe het individu zich staande kan houden in een door uiteenlopende crises ontwrichte wereld. In 2012 ging BredaPhoto hierop door: het thema homo empathicus zocht naar nieuw optimisme, volgend op die crisis. Met de vrij toegankelijke XXL expositie op en rond het Chasséveld staat BredaPhoto letterlijk in de maatschappij. Iedereen kan daar op ieder gewenst tijdstip gaan kijken.