BredaPhoto
international
photo festival

Songs From the Heart
11 sep - 26 okt 2014

 

BredaPhoto

BredaPhoto is een internationaal fotografiefestival dat sinds 2003 iedere twee jaar plaatsvindt in het stadscentrum van Breda. Het festival biedt een gevarieerd programma. Gevestigde fotografen uit binnen- en buitenland staan er naast jong talent. Eerder toonde BredaPhoto al werk van fotografen als Carl de Keyer, Martin Parr, Broomberg & Chanarin, Larry Towell, Olaf Otto Becker, Peter Martens, Mikhael Subotzky, Willem Poelstra, Donald Weber, Pieter Hugo, Claudine Doury, Lolo Veleko, Henk Wildschut, Antoin D’Agata, Simon Norfolk, Robert Polidori, Stephan Vanfleteren en Yann Gross.Naast gevestigde namen biedt het festival een podium voor jong talent uit binnen- en buitenland. Een belangrijke rol is weggelegd voor het Academieproject. Een jaar lang werkt BredaPhoto hiervoor intensief samen met opleidingen fotografie in Nederland en België. Tijdens plenaire bijeenkomsten met alle academies en in een reeks individuele bezoeken, presenteren studenten werk waaraan zij binnen het door de festivalorganisatie bepaalde thema werken. Het werk van geselecteerde studenten is van een hoog niveau en wordt gelijkwaardig geëxposeerd naast dat van gevestigde namen.


BredaPhoto staat met twee benen in de maatschappij.  Elke editie heeft één overkoepelend thema waarbinnen fotografen geselecteerd worden. Dit thema is actueel en herkenbaar. In 2008 was dit thema Heimat Hotel, over identiteitsvraagstukken in de vroege 21ste eeuw. In 2010 stelde TILT de vraag hoe het individu zich staande kan houden in een door uiteenlopende crises ontwrichtte wereld. In 2012 ging BredaPhoto hierop door: het thema homo empathicus zocht naar nieuw optimisme, volgdend op die crisis.

Toegankelijkheid is ook de buitententoonstelling in het Chassé Park, het episch centrum van het festival: in het stadscentrum en gratis toegankelijk. Voor zowel individuen als groepen worden rondleidingen langs het uitgebreide aanbod van BredaPhoto aangeboden. Daarnaast zet BredaPhoto in toenemende mate in op educatie. Hierdoor kunnen ook kinderen, jongeren, ouderen  en amateurfotografen tijdens BredaPhoto met fotografie aan de slag.