BredaPhoto
international
photo festival

Songs From the Heart
11 sep - 26 okt 2014

 

BredaPhoto

BredaPhoto is een internationaal fotofestival dat sinds 2003 iedere twee jaar plaatsvindt in het stadscentrum van Breda. Zeven weken lang biedt het festival een gevarieerd programma. Gevestigde fotografen uit binnen- en buitenland staan er naast jong talent. Dit festival is het werk van 54 fotografen te zien. Onder hen is Todd Hido, die een grote solotentoonstelling in het MOTI heeft. Magnum fotograaf Alec Soth maakt deel uit van de expositie in het Chassépark. De Nederlandse Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser laat tijdens het festival voor het eerst de serie zien die hij in opdracht van Fotoweek maakte. De fotografen Ola Lanko, Jan Rosseel, Bert Danckaert, Martijn van de Griendt en Eelco Brand maakten projecten exclusief voor BredaPhoto 2014. Daarnaast zijn er tientallen lezingen, boekpresentaties, fotoreviews en workshops. 

Met twee benen in de maatschappij
BredaPhoto staat met twee benen in de maatschappij. Ieder festival heeft een overkoepelend actueel thema. Dit jaar duikt BredaPhoto met het thema Songs From the Heart in de Nieuwe Romantiek de idealen authenticiteit, uniciteit en oprechtheid. In 2008 was het thema Heimat Hotel, over identiteitsvraagstukken in de vroege 21ste eeuw. In 2010 stelde TILT de vraag hoe het individu zich staande kan houden in een door uiteenlopende crises ontwrichte wereld. In 2012 ging BredaPhoto hierop door: het thema homo empathicus zocht naar nieuw optimisme, volgend op die crisis. Met de vrij toegankelijke XXL expositie op en rond het Chasséveld staat BredaPhoto letterlijk in de maatschappij. Iedereen kan daar op ieder gewenst tijdstip gaan kijken.Educatie

Ook zet BredaPhoto steeds meer  in op educatie. Dit jaar bezoeken 3500 bassischoolkinderen en tien middelbare scholen het festival. Vooraf zijn ze in de klas met het thema bezig geweest  met lesmateriaal ontwikkeld door de Kunstbalie en BredaPhoto. Samen met zorginstelling De Leystroom hebben ouderen zich verdiept in 'wat maakt mij tot dit unieke mens'. Het resultaat is een innemende expositie over weemoed en verlangen. Het programma voor amateurs is ieder jaar rijker met fotoreviews en workshops.

Rondleiders leggen verbanden
Wie het verhaal achter de foto's wil weten, kan zich inschrijven voor een rondleiding, individueel of met een groep. Deskundige rondleiders leggen verbanden tussen het geëxposeerde werk, het festivalthema en het leven en werk van de fotografen.

Academieproject: podium voor jong talent
Met het Academieproject biedt het festival jong talent uit binnen- en buitenland een podium. Binnen dit project werkt BredaPhoto een jaar lang intensief samen met opleidingen fotografie in Nederland en België. Tijdens plenaire bijeenkomsten met alle academies en in een reeks individuele bezoeken, presenteren studenten werk waaraan zij binnen het door de festivalorganisatie bepaalde thema werken. Het werk van geselecteerde studenten is van een hoog niveau en wordt gelijkwaardig geëxposeerd naast dat van gevestigde namen.

2014: Songs From the Heart
Songs From the Heart is het thema voor 2014. BredaPhoto duikt in de Nieuwe Romantiek: de Romantiek van de 21e-eeuw. Want hoewel de romantische idealen van authenticiteit, oprechtheid en uniciteit al meer dan twee eeuwen oud zijn, zijn deze idealen vandaag de dag weer springlevend. De uitgenodigde fotografen verkenden het spanningsveld rond de Romantiek als kunststroming, als lifestyle en als scheldwoord.

Werk van 54  fotografen op negen locaties
Op negen locaties link naar locaties staan 54 fotografen uit binnen- en buitenland. Een kleine greep: Todd Hido, Hans Wilschut, Andre Bush, Gregory Halpern, Jan Rosseel, Ola Lanko, Bert Danckaert , Martijn van de Griendt, Koen Hauser en An-Sofie Kesteleyn.