0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter
Tickets

Intelligence

Eind jaren ’70 waren de eerste schaakcomputers te koop op de Nederlandse markt. Schakers konden nu een intellectueel duel aangaan met een robot als tegenstander. In 1996 versloeg schaakcomputer Deep Blue de regerend wereldkampioen Garri Kasparov en werd het menselijke Intelligence verslagen door de machine. Inmiddels neemt de computer meer intelligente taken van ons over. Denk maar aan zelfrijdende auto’s of vriendelijk antwoordende chatbots.

Computertechnologie wordt zelfs gekoppeld aan het menselijk brein. Bijvoorbeeld bij de behandeling van Parkinson door middel van ‘deep brain stimulation’. Langzaam ontstaat de bionische mens: een mens die geen tekortkomingen meer kent en bovenmenselijke prestaties levert. Maar als mens en techniek letterlijk versmelten, worden we dan behalve andere, ook betere mensen? Of raken we juist onze menselijkheid kwijt?

Een speciale plek is weggelegd voor Artificiële intelligentie (AI); de wetenschap die zich bezig houdt met het creëren van technologie die intelligentie vertoont. Vaak gecombineerd met Machine Learning waarbij machines zichzelf nieuwe dingen aanleren op basis van data en algoritmes. Kunstmatige intelligentie is moeilijk te definiëren maar in wetenschappelijke termen wel gemakkelijk te meten aan de hand van de zogenaamde TuringTest. Die komt erop neer dat als een computer iemand voor de gek kan houden en hem kan laten geloven dat hij een mens is, de computer wel intelligent moet zijn. In het extreme doorgevoerd zou een kunstmatige intelligente entiteit wel eens het ultieme model van de mens kunnen zijn. De ontwikkelingen in AI gaan zo snel dat vooraanstaande wetenschappers en ondernemers zoals Stephen Hawking, Elon Musk en Bill Gates al meermaals waarschuwden voor de potentiële gevaren ervan.

Het Deense fotografen-collectief ‘The Merge’ toont op BredaPhoto Festival hun onderzoek naar kunstmatige intelligentie en robotica. Zou het kunnen dat onze wereld een constructie is; een gecreëerde illusie? Het allernieuwste hoofdstuk van hun verkenning ‘Dystopia’ is een futuristisch ‘worst-case’ scenario dat aanzet tot een breder debat over kunstmatige intelligentie.