0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Atlas Residency: must-see upcoming talent in Poolse kotter

BredaPhoto wil een springplank zijn voor upcoming talent. Vier weken lang bood BredaPhoto zeven talentvolle kunstenaars uit België, Nederland en Duitsland een Artist in residence aan bij het Atlas Initiatief. Het is één van de initiatieven voor talenten.

31 oktober 2016
Tekst: Carla van Gaalen
Beeld: Ron Magielse

bp-328

Wanneer je deze expositie niet hebt gezien, is je bezoek aan BredaPhoto niet compleet. Zeven jonge talenten uit België, Nederland en Duitsland werkten in en rond de Poolse viskotter van het Atlas Initiatief en exposeren hier ook. Smalle trappen leiden naar het ruim en de stuurhut, waar werk hangt en ligt over onderwerpen en in vormen die vaak buiten de bekende, gebaande fotografiepaden gaan. Het zijn geen documentaire, architectonische of journalistieke beelden, hoewel ze daar aanvankelijk op lijken. Het werk gaat over thema’s die uit deze fotografie specialisaties voortkomen, met een veel vrijere invulling, waardoor de kijker ook meer ruimte heeft voor een eigen interpretatie.

Zoals het silhouette dat in het midden van ruim op de grond ligt. Heleen Seys vroeg mensen haar na te tekenen terwijl ze op de vloer lag. Een onderzoek naar identiteit en intimiteit. Bij het natekenen kreeg het silhouette vreemde proporties. De handen lijken die van een stevige man, het hoofd is rank. Onbewust namen de tekenaars meer afstand van Heleens lichaam waar het niet bedekt was, het contact met haar huid ontwijkend. Het met haar bedekte hoofd bleek minder bedreigend. Op en rond de boot komt het silhouette in andere materialen en bewerkingen terug.

bp-329

bp-332

Vivian Bax, documentair opgeleid, onderzoekt hoe personen zich bewegen in worstelingen met elkaar of bij liefdevol contact op een autonome manier. Het was haar was opgevallen dat de bewegingen choreografieën werden over positioneren en de macht opeisen. Aanvankelijk instrueert zij de modellen hoe zij elkaar moeten aanraken. Het veroorzaakt bij hen ongemak en eenmaal daaraan voorbij ontstaan de bewegingen die zij zoekt en wil vastleggen.

Afwezigheid, afwezig zijn, pijnlijk gemis. Gedachten daaraan komen op bij het kijken naar de foto’s van Jenny Bewer. Op de vensterbank van een verder anoniem huis staat een puzzel met de afbeelding van een man erop, is het toeval dat ter hoogte van zijn hart het puzzelstukje ontbreekt? En wie staat er op de foto die met de beeldzijde naar beneden voor een spiegel ligt, die alleen diezelfde foto weerspiegelt?

Hoe kunnen twee films elkaar aanvullen, de eerste toont banen zonlicht waarin stof neerdwarrelt, de tweede een eenarmige robot, door Chantal van Rijt zodanig geprogrammeerd dat deze uitsluitend a-functionele bewegingen als van een danser maakt. Gaat het over onze toekomst met robots en reizen in het heelal, wat geeft de mechanisatie ons, vrijheid of grenzen.

bp-327

bp-330

Waarom verdienen eenvoudige objecten in het straatbeeld, zoals paaltjes, muurtjes en zuiltjes meer aandacht. En wat gebeurt er dan, als zij dat krijgen? Matthijs van der Burgt legde het vast en verhief ze tot majestueuze voorwerpen.

Jesse Huiskamp maakte met op de boot gevonden beeld en eigen fotografie een aangrijpende serie, te zien in de kajuit. Over heimwee en verlangen naar geborgenheid, het goede doen, de wens om weer vaste grond onder de voeten te hebben.

De maakbare perfectie wordt geëtaleerd en geridiculiseerd in de beelden van Jeroen Bocken. Met perfect haarscherp vastgelegd beelden van een onder meer een buxuspaard.

De zeven studenten werden geïnspireerd door Masterclasses van o.a. Marga Rotteveel, Bojana Panevska, Aukje Dekker, Olivier van Breugel en Danny Veys.

Deelnemende studenten:
Chantal van Rijt, KASK, Gent (BE)
Jenny Bewer, FH, Bielefeld (DE)
Vivian Bax, KABK, Den Haag (NL)
Heleen Seys, Sint Lukas, Brussel (BE)
Jeroen Bocken, KASK, Antwerpen (BE)
Jesse Huiskamp, AKV|St.Joost, Breda (NL)
Matthijs van der Burgt, Luca Arts campus Narafi, Brussel (BE)

Tussen 25 september en 22 oktober werkten de studenten aan hun gesamtkunstwerk op de Atlas boot. Iedere zaterdag hielden ze open atelier voor nieuwsgierige bezoekers. Op zaterdag 22 oktober, tijdens het International Students Weekend van BredaPhoto, werd de expositie Adrift~ geopend. Daarna was de expo nog t/m 30 oktober te zien.

bp-326

bp-335

bp-331